Sıra yastık 'ALTIN'da! 

TL ile alışveriş, dövizlerin TL’ye çevrilmesi derken, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Dr. Gedikli 'altın' önerisini AKŞAM’a anlattı. Yastık altında 200 milyar dolarlık altın var. Bunlar atıl bekleyen donmuş tasarruf. Hızla, altın üzerine türev kağıtların çıkarılmalı ve ikinci el piyasa oluşturulmalı.

Hakkı KURBAN

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Dr. Bülent Gedikli’den 'altın' öneri geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 'altın'la alışveriş mesajlarının ardından Dr. Gedikli de, vatandaşın yastık altında 200 milyar dolarlık altın birikimi olduğu açıklamalarından hareketle, "Atıl bekleyen, donmuş tasarruf niteliğindeki bu kaynak ekonomik etkinliğe katılmalı. Bunun için hızla altın türev kağıtlarının çıkarılması, ikinci el piyasanın oluşturulması lazım" diye konuştu. 

'ALTIN KAĞIDI' önerisi

'Hisse senedi' uygulamasında olduğu gibi, vatandaşın da altınını istediği zaman alıp satabileceği bir ortamın hazırlanması gerektiğini vurgulayan Dr. Gedikli, "Bu adım, tasarruf açığının kapatılmasında da rol oynayacaktır" ifadesini kullandı. Dr. Gedikli, önerisini şöyle anlattı: Altın üzerine kağıtlar çıkarılması lazım. İnsanlar getirecek, altınlarını teslim edecekler, onun üzerine kağıtlar alacaklar. Bunların ikinci el piyasasının oluşturulması gerekiyor. Nasıl tahviller, bonolar işlem görüyorsa, altının da türev ürünlerinin olması ve el değiştirmesinin kolaylaştırılması lazım. İkinci el piyasalar olursa, insanlar kolayca altın alıp satar hale gelebilir. Nasıl hisse senedi alınıp satılıyor ve bu sayede insanlar notere gitmeden şirket ortaklığına girip sonlandırıyorsa, altında da benzer bir yapının oluşturulması gerekiyor. Bu mekanizmalar süratle kurulmalı."

200 milyar $ beklemede

Gedikli sözlerine şöyle devam etti: "Vatandaşımızın elinde 200 milyar dolar civarında altın birikimi var. Bunlar atıl bekleyen, donmuş tasarruf. Bunları ekonomik dinamizmin kaynağı haline getirmemiz lazım. Bu, yeni büyüme stratejimizi de destekleyecek bir adımdır.

Cumhurbaşkanımız talimatı verdi, gereği yapılmalı

Yürütülen algı operasyonuna dikkati çeken Dr. Gedikli, milli hassasiyetin şart olduğunu vurguladı. Türkiye’nin, büyüme stratejisindeki değişimin de altını çizen Gedikli, "Biz, artık yatırım ve ihracata dayalı büyümek istiyoruz. 

Cumhurbaşkanımız da, böyle bir yaklaşım içerisinde sürekli ‘faiz düşmeli’ diyor" ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı’nın, devletin başı olarak bu talimatı verdiğini vurgulayan Dr. Gedikli, "Bunu, bürokrasi dahil, ilgili makamların alarak gereğini yapması lazım. Ancak sayın Cumhurbaşkanımız, bu hususta altyapının hazırlanmadığını gördüğü için ‘Yalnızım’ diyor. Bunları yapmak zor değil. Bürokrasi bunun için var” dedi. 

Vatandaş  geçit vermiyor!

Üst akıl denilen yapının, Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminin yanı sıra, ekonomik darbenin arka planını da hazırlamaya çalıştığını ancak beklediğini bulamadığını vurgulayan Dr. Gedikli, "Eski Türkiye olsa belki hedeflerine ulaşabilirlerdi. Ancak vatandaşımız nasıl darbe girişimi gecesi Cumhurbaşkanımız çağrı yaptığı an sokağa çıktıysa, bugün de ekonomiyle ilgili çağrı karşısında gereğini yapıyor. Önemli düzeyde döviz bozdurulduğu görülüyor. Vatandaşımız bir nevi ekonomik darbeye de geçit vermiyor" dedi. 

3-0 önde başlayabiliriz

Geçiş döneminin bir risk değil, fırsat olduğunu belirten Dr. Gedikli’ye göre, Anayasa değişikliği gerçekleşir ve güçlü bir Cumhurbaşkanlığı vizyonu gelirse, kararlar süratle alınacak, bunlar uygulamalara yansıyacak. Bürokratik etkinliğinde artacağını vurgulayan Dr. Gedikli, "Yapılacak değişiklikler, Türkiye’nin bölge ülkeleriyle de ayrı bir sinerji yaratacak. Bütün bunların etkisiyle Türkiye, yeni sürece 3-0 önde başlar" dedi.