Siparişteki artış ‘tezgah'a yansıdı

Pandemide rekor kıran sipariş ve ihracat talebini karşılamak isteyen Türk sanayicisi kapasite artışına gitti. Yılın ilk 9 ayında takım tezgahı siparişleri yüzde 100 artarken, sektör son beş yılın en iyi çeyreğini geçirdi.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Koronavirüs nedeniyle tedariğin yönü Asya ülkelerinden Türkiye'ye kayınca, sanayicilerin iş hacmi katlandı. Artan sipariş ve ihracatla birlikte sanayiciler kapasite ve üretim artışı için takım tezgahı almaya başladı.

SON 5 YILIN REKORU

Geçen yılın ilk 9 ayına göre takım tezgahı siparişlerinde bu yıl yüzde 100 artış olduğunu belirten Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, "Son beş yılın en iyi çeyreğini geçirdik. Özellikle otomotiv ve otomotiv yan sanayi, tarım, iş makinesi, savunma sanayi alanlarındaki siparişlerde gözle görülür bir artış yaşandı. Yatırımlar ihracata dayalı ve kapasite artışları için gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

KAPASİTE ARTIRILIYOR

Artan sipariş ve ihracatla birlikte takım tezgahları sektöründe de kapasite ve üretim artışına gidildiğini dile getiren Aydoğdu şunları kaydetti: "Bu kapsamda sanayide takım tezgâhları yatırımları yüzde 54 artarken yatırımlarda teşviklerin önemli katkısı oldu. Bu yıl takım tezgahları üretimi yüzde 20 arttı. Tezmaksan olarak biz de bu yılın sonuna kadar bin 200 makine kurulumu yapacağız. 2019'da bu sayı 400'ler civarındaydı. Sektör gelen siparişlerle birlikte bu yıl içerisinde kendi yatırım rekorunu kıracak. Hem sanayi hem de takım tezgahı üretimindeki artışın devam edeceğini öngörüyoruz."

GENÇLER DİJİTAL SANAYİYE MERAKLI

Talaşlı imalat sektörüne CNC, yazılım eğitimleri ve istihdam konusunda destek vermek ve sanayi ile eğitim sektörü arasında köprü olmak amacıyla 2015 yılında Tezmaksan Akademi'yi kurduklarını anlatan Aydoğdu şunları kaydetti: "Gençler kol gücüyle çalışan eski sanayi yerine dijitalleşen, robotik teknolojilerin kullanıldığı otomasyona dayalı sanayiye ilgili. Örneğin biz şu anda Sivas OSB'de bir fabrika kuruyoruz. Bu fabrikada çalışmak için kulağı küpeli çocukları işe alıyoruz."

388 MİLYON $'LIK İHRACAT GERÇEKLEŞTİ

TÜİK'in verilerine göre takım tezgahları sektörü yılın ilk 8 ayında yurt içi satışını % 47.1'lik artışla 1,06 milyar dolara taşıdı. Sektör, aynı dönemde üretimini % 31,8 artırarak 553,5 milyon dolara, ihracatını % 40,6 artırarak 388,3 milyon dolara yükseltti.