Sınırötesi seferberlik!

Hain darbe kalkışmasının ardından piyasalar kısa süre içinde normale döndü. Şimdi dışarıda atılım zamanı: STK’lar, dernekler, şirketler seferberlik ilan etti. Dış pazara ‘gerçek Türkiye’yi anlatacak. 

ŞENAY KÖŞDERE

15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından piyasa kısa süre içinde rayına oturdu. Önceki  gün Borsa İstanbul yüzde 3.40 artışla dünyanın en fazla yükselen borsası oldu. S&P’nin Türkiye’nin notunu düşürmesi dahi piyasayı manipüle edemedi. Türk ekonomisi, yurtdışından gelen ‘felaket raporlarını’ umursamadı. Yatırımcı TL’ye güvendi, 5 günde 8 milyar dolarını bozduran Türk halkı, doların ateşini kendi başına düşürdü. İç piyasada işler yoluna girince gözler dış pazarlara çevrildi. 

Şimdi birliklerden sivil toplum kuruluşlarına (STK) ve şirketlere kadar tüm birimler dış açılım için düğmeye bastı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bu atakta başı çeken sivil toplum kuruluşlarından biri. TOBB başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaşanan darbe girişimiyle ilgili dış basında çıkan spekülatif haberlere savaş açanların başında geliyor. Hisarcıklıoğlu, “Bu konuda daha aktif rol alacağız. Biz, zaten yurtdışındaki muhataplarımızla temasa çok önceden başlamıştık. Türkiye'de yaşananları net bir şekilde anlattık ve Türkiye demokrasisinin ve ekonomisinin gücünü hatırlattık" dedi. 

11 maddelik plan

Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu (DEİK) de darbe girişimi sonrasında iş dünyası olarak atılması gereken adımları istişare ederek, 11 maddelik bir acil eylem planı oluşturdu. Eylem planında öncelikle yurtdışındaki bilgi kirliliğini temizlemek amacıyla “seferberlik” ilan edildiği duyurulurken, yurtiçi ve yurtdışı iletişim faaliyetlerine katkı sağlamak amacıyla DEİK bünyesinde bir İletişim Komitesi kurulacağı, komitenin başkanlığını ise Ebru Özdemir’in yürüteceği açıklandı. DEİK üyeleri, bu seferberlik kapsamında 30 gün içinde ülkelere ziyaretler gerçekleştirerek; karşı kanat, ilgili muhataplar, düşünce kuruluşları, fikir önderleri, medya temsilcileri ve kendi iş ortaklarıyla bir araya gelip, ülke gerçeklerini anlatacak. Gerektiği hallerde de yurt dışındaki muhataplar Türkiye’ye davet edilecek. 

HAREKETE GEÇİRİLECEK 

Maddelerden biri de yurtdışında yerleşik halde bulunun Türk diasporasının harekete geçirilmesini içeriyor. Buna göre DEİK üyeleri ilgili temsilcilerin bölgelerindeki kamu yetkilileri, medya temsilcileri ve kanaat önderleriyle temasa geçecek. Ayrıca yurtdışı medya dâhil ilgili tüm muhataplara doğru bilgi aktarımını sağlamak adına birkaç dilde e-bülten hazırlanıp, belirli periyotlarda gönderilecek. 

Müteahhitler de harekete geçti 

uluslararası düzeyde harekete geçen kurumlardan biri de Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) oldu. Birlik, uluslararası meslek kuruluşlarına ve Türkiye'deki bütün yabancı misyon temsilciliklerine mektup göndererek sürece ilişkin bilgi verdi. TMB, mektupta, Türkiye'nin demokrasiye bağlılığına vurgu yaptı, hem yurtdışında 100'ü aşkın ülkede süren altyapı ve üstyapı projelerinin ara vermeden devam ettiğinin altı çizildi. 

FORD

Türkiye'ye güveniyoruz 

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, darbe girişiminden toplumun tüm kesimlerinin ortak çabası ve iradesiyle başarıyla çıkıldığını vurguladı. Yenigün, "Ford Otosan, Türkiye'nin geleceğine inanmakta ve faaliyetlerini sürdürmektedir" dedi.

CItIbank: Yatırım yapanlara desteğe devam 

Citibank AŞ Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, "Citibank, Türkiye'ye olan taahhüdünü sürdürmektedir. Citibank, Türkiye'de faaliyet gösteren ve ülkeye yatırım yapan müşterilerine destek sağlamaya devam edecektir. Kaliteli iş gücü, dinamik ve genç nüfusu ile Türkiye, global ekonominin önemli bir parçası olmayı sürdürmektedir" dedi.

BoeIng: 70 yıldır buradayız

Boeing Türkiye Genel Müdürü Ayşem Işıl Sargın, Boeing'in Türkiye'de 70 yıllık bir geçmişi olduğunu anımsatarak, büyüme planlarına devam edeceklerini bildirdi.

Kardeşten 20 milyar dolar 

Azerbaycan Ekonomi Bakanı Şahin Mustafayev darbe girişiminden tüm Azerbaycan'ın rahatsız olduğunu belirterek, “Bugüne kadar Azerbaycan tarafından Türkiye'ye 8 milyar doları aşan yatırım yapılmıştır. 2018'e kadar bu yatırımların 20 milyar dolara ulaşması bekleniyor" diye konuştu. 

Planlarda değişiklik olmayacak

Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Gelis de Siemens’in 160 yıldan bu yana Türkiye’de faaliyet gösterdiğini belirterek, “Türkiye’ye daima güvendik ve bu güvenden hiçbir zaman vazgeçmedik. Planlamalarımızda herhangi bir değişiklik olmayacak" ifadelerini kullandı.

Intel: Yenilikçi bir nüfusu var 

Intel Orta Doğu, Türkiye, Afrika Bölgesi Başkanı Çiğdem Ertem, ekonominin geleceğinin en önemli dinamosunun teknoloji olduğuna inandıklarını, Türkiye'nin genç, yenilikçi ve teknolojiye yatkın nüfusuyla önemli bir potansiyel barındırdığını dile getirdi. 

Nef’ten New York Times’a

Herkes kendi evini korur

STK’ların başlattığı seferberliğe şirketler de münferit çabalarıyla katkıda bulunmayı ihmal etmiyor. Dış piyasadaki bilgi dezenformasyonunu engellemek amacıyla yola çıkan şirketlerden biri de Nef. Firma New York Times’adarbe gecesi yaşananları anlatan ‘Herkes kendi evini korur’ başlıklı  bir ilan verdi. İlan gazetenin bugünkü baskısında yer alacak.

Festival için 170 alıcı getiriyor

Darbe girişimine inat ‘hayat devam ediyor’ mesajı veren bir dernek de Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD). LASİAD, 8-14 Ağustos arasında Laleli Fashion Shopping Festivali kapsamında 7 ülkeden 170 alıcıyı getirecek. 

PwC: Yeniden atılım içine girecek 

PwC Türkiye Başkanı Haluk Yalçın türkiye'nin büyük potansiyeline dikkat çekerek “Türkiye'nin önümüzdeki dönemde yeniden bir atılım içine girerek ekonomik olarak layık olduğu yere ulaşması için tüm iş insanlarının da bu yaklaşımı paylaşacağına eminiz" dedi.