Sinerji olursa hedefleri yakalarız'

TÜMSİAD Genel Başkanı Doğan ''TÜMEXPO 2015 gibi organizasyonlarla sinerji oluşturursak ihracatta bize hedef gösterilen rakamların da üzerine çıkabiliriz'' dedi.

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan, TÜMEXPO 2015 Fuarı'na ilişkin, "Eğer bu tarz organizasyonlarla sinerji oluşturursak ihracatta bize hedef gösterilen rakamların da üzerine çıkabiliriz" dedi.

Doğan, Anadolu Ajansı'nın (AA) Global İletişim Ortağı olduğu TÜMEXPO 2015 TÜMSİAD Sanayi ve Ticaret Fuarı'na ilişkin AA muhabirinin sorularını cevapladı.

Türkiye'deki işletmelerin yüzde 97'sini KOBİ'lerin oluşturduğunu ifade eden Doğan, TÜMSİAD üyelerinin de yaklaşık yüzde 70'inin KOBİ'lerden meydana geldiğini söyledi. Doğan, TÜMEXPO 2015 Fuarı'nda büyük firmaların nasıl büyük olduğunu küçük firmalara anlatacaklarını belirterek, "KOBİ'ler, 'nasıl büyüdük', 'nasıl geliştik' ve 'nasıl kurumsal olduk' sorularının cevabını bulacaklar. TÜMSİAD, Türkiye'deki şirketlerin yüzde 97'sine hitap eden KOBİ'lere bir prototip oluşturacak" değerlendirmesinde bulundu.

TÜMEXPO 2015 gibi organizasyonların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması durumunda, Türkiye'nin ihracat noktasında çok yüksek seviyeleri yakalayabileceğini dile getiren Doğan, şöyle konuştu:

"Eğer bu tarz organizasyonlarla sinerji oluşturursak ihracatta bize hedef gösterilen rakamların da üzerine çıkabiliriz. Ama eğer sinerji oluşturamazsak, bu bileşenler bir araya gelmezse tabii ki zor. Çünkü gösterilen hedefler çok iddialı. Önümüzdeki konjonktüre baktığımız zaman da ciddi operasyonlar geçiriyoruz. Burada benim arzum bu tarz organizasyonların ve o sinerjiyle beraber ortaya çıkacak birtakım eylemlerin beraber yapılmasıyla alakalı. Her alanda, sektörel ayrıştırmalardaki ihracatın ve gelişimin artırılması için bir sinerjiye ihtiyaç var."

"Finans kuruluşlarının teminat olarak sermayeyi değil projeyi kabul etmesi lazım"

İslami Finans konusunun, Müslüman nüfusun ağırlıklı olduğu Türkiye için çok önem taşıdığına dikkati çeken Doğan, şunları kaydetti:

"Mütedeyyin iş adamları, finans kuruluşlarıyla yapacakları ticari işlemlerde nasıl bir temas kuracaklarını kafalarında bir türlü oturtamıyorlar. İş kuracak, işini büyütecek fakat ‘faize bulaşmak istemiyorum hassasiyetlerim var’ diyor. Ayrıca, finans kuruluşlarındaki ipotek etme ve teminat verme gibi yaklaşımlar sermayeye sıkıntı veriyor. Finans kuruluşlarının teminat olarak sermayeyi değil projeyi kabul etmesi ve gelen projeye destek vermesi lazım ki girişimci elindeki sermayeyi ve nakdi başka yerlerde kullanabilsin, Ar-Ge ve inovasyon alanında kullanarak projeyi büyütebilsin.

İslami Finans konusunda Türkiye'deki finans kuruluşlarının çok ciddi bir pazar olduğunu hissettik. Burada Dünya Bankası ile birlikte hareket etmek gerekiyor. Çünkü Türkiye'de diğer bankalar ve diğer sermayeler önem arz ediyor. Bu konunun ortak ilerlemesi ve ortak bir akıl oluşturulması lazım."

Doğan, TÜMEXPO 2015'te bir KOBİ Şurası gerçekleştireceklerini dile getirdi. Şurada leasing sistemi, finans sisteminde faiz ile ipotek olarak sermayenin değil projenin kabul edilmesi konularının tartışılacağını kaydeden Doğan, fuarda İslami Finans konusunda bir kitap lansmanı da yapacaklarını söyledi.

"Helal gıdada Müslümanlar için de 'M' simgesi oluşturulsun" 

Doğan, TÜMEXPO 2015 etkinliğinde helal gıda konusunun da önemli başlıklar arasında yer alacağını söyledi. Helal gıdanın Türkiye'de Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) tarafından sertifikalandırıldığını dile getiren Doğan, şu açıklamalarda bulundu:

"Fuarımızda GİMDES'e de yer vererek helal gıda konusundaki hassasiyetimizi ortaya koymak istedik. Gıdalarımıza ve yiyip içtiklerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Helal gıda konusunda sertifika veren birkaç firmanın bir araya gelerek ortak bir noktada buluşmaları için çaba harcıyoruz. Bu firmalardan biri laboratuvarıyla, biri İslami fetvasıyla, biri de satışıyla alakalı faaliyet göstersin diyoruz. Bunlar bir araya gelirse eğer yetkilendirme tek bir merkezden yapılmış olur ve küresel anlamda bir geçerliliğe kavuşur.

Yurt içinde ve yurt dışında çok seyahat ediyoruz. Özellikle yurt dışı seyahatlerimizde 'K' harfini yani Koşer'i görüyoruz. Bir de 'M' yapsınlar Müslümanlar için. Sadece domuz eti değil, kesiminde, kullandığınız yağda, üretiminde, jelatinde ve birçok alanda bir standart getirilsin. Bir İsrail'e bakıyoruz, bir de Türkiye'ye, dünyaya ve Müslüman kesime bakıyoruz ama maalesef bir kriter koyamamışız. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) de bununla alakalı iş yapmak istiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da bununla alakalı birtakım değişik beyanatları var. Bir de GİMDES var. Sertifika veriliyor ama kimisi giriyor kimisi girmiyor. Biz bir şekilde bunlar bir araya gelsinler ve Müslümanları ifade eden bir 'M' simgesi oluştursunlar istiyoruz. AA