Şimşek: İki-üç yeni nükleer proje yolda

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Enerji kritik bir başlık. İki-üç yeni nükleer santrali devreye almayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.

AKŞAM GAZETESİ

Enerjinin her alanında dört koldan atılım yapan Türkiye nükleerde de iddalı. Suudi Arabistan'da katıldığı bir programda değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu konuda önemli açıklamalarda bulundu. Enerjinin Türkiye için kritik bir başlık olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, "Yapay zeka enerji ister. Bu nedenle nükleer enerjiye yatırım yapıyoruz, önümüzdeki birkaç on yılda iki-üç yeni santral daha devreye almayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

GÖRECE DAYANIKLIYIZ

Türkiye'nin küresel ticaretteki parçalanmalara görece dayanıklı olduğunun altını çizen Şimşek, "AB ile Gümrük Birliğimiz var. Buna ek olarak 27 ülkeyle daha serbest ticaret anlaşmamız bulunuyor. Yani ihracatımızın yaklaşık yüzde 62'si serbest ticaret anlaşmaları kapsamına giriyor. Bu elbette tam bir güvence sağlamıyor, ancak ticaret ortaklarınız kurallara uygun davrandığı sürece, serbest ticaret anlaşmaları bir miktar koruma sağlıyor. Tamamen bağışık değiliz. Ticaretimizin geri kalanı da Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya olmak üzere yakın coğrafyaya yoğunlaşmış durumda" ifadelerini kullandı.

ÇİNLİ TURİSTE DAVET

Türkiye'nin Çin'le ticaret açığının 47 milyar dolara yakın olduğunu hatırlatan Şimşek, "Bu oldukça büyük bir rakam. Toplam ticaret açığımızın yüzde 50'sinden fazlasını oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu. Sorunun sadece Türkiye tarafından çözülemeyeceğini Çinli muhataplara ilettiklerini belirten Şimşek, turizm konusunda sürdürülebilir bir model önerdiklerini söyledi ve şöyle devam etti: "Daha fazla Çinli turistin Türkiye'ye gelmesini önerdik. Bir diğer önerimiz Çinli bankaların altyapı projelerine yönlendirilmesi oldu."

NAMİBYA'DAN TÜRKİYE'YE ORTAKLIK ÇAĞRISI

Namibya Sanayi, Madenler ve Enerji Bakan Yardımcısı Gaudentia Krohne, Türkiye'ye işbirliği çağrısı yaptı. Namibya'nın yenilenebilir enerji kaynakları alanında yüksek bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Krohne, "Namibya'da bol miktarda güneş, rüzgar ve arazi var. Her şeyimiz var ancak sermayemiz ve gerekli becerilerimiz yok. Bu nedenle Türkiye'nin sürece dahil olmasına ihtiyacımız var" dedi. Krohne, Türkiye'nin enerji ve madencilik alanındaki "güçlü" deneyimine dikkati çekerek, "Güneş ve rüzgar projeleri, şebeke altyapısı, madencilik, madenlerin işlenmesi ve sanayi gelişimi alanlarında Türk şirketleri için fırsatlar var. Bu durum, Namibya ile Türkiye arasında uzun vadeli işbirliğine dayalı, karşılıklı fayda sağlayan ortaklıklar yaratabilir" diye konuştu.