Şimşek: Belirsizlikler azalır azalmaz yüksek büyümeye geçilir

Ekonomide ciddi bir direnç olduğuna dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ''Bu da şunu gösteriyor belirsizlikler azalır azalmaz Türkiye yeni bir reform hamlesiyle tekrar yüksek büyüme patikasına girebilir'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 16 Nisan'daki referandumda oylanacak anayasa değişikliğinin Türkiye'nin önünü açma durumunun söz konusu olduğunu belirterek, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yönetimde istikrarı, temsilde adaleti, yargıda da bağımsızlığı sağlayabileceğini bildirdi. "İddia edildiği gibi 'Türkiye'de güçler ayrımı, yargının bağımsızlığı tehlikeye girecek' argümanı doğru bir argüman değil" diye konuşan Şimşek, “Hakikaten ciddi bir direnç var. Bu da şunu gösteriyor; belirsizlikler azalır azalmaz Türkiye yeni bir reform hamlesiyle tekrar yüksek büyüme patikasına girebilir. Girmemesi için hiçbir sebep yok. 2017 ve sonrası için umut var olmak aslında temeli olan bir senaryo" diye konuştu. 

TÜRKİYE HUKUK DEVLETİ 

Türkiye hukuk devletinden uzaklaştığı eleştirilerine yanıt veren Şimşek, "Türkiye'nin başına bir sürü felaket geldi. Türkiye çok ciddi travmalar yaşadı. Olağanüstü hali isteyerek getirmedik. Türkiye bütün terör örgütlerinin hedefine girdi. Yüzlerce kısmı terör eylemi ile karşı karşıya kaldık. Ondan dolayı olağanüstü hal geldi. Ama bunu kalıcı bir çözüm olarak görmüyoruz. Dolayısıyla Türkiye hukuk devletinden uzaklaşıyor diye bir algı var ve bu doğru değil" açıklaması yaptı. 

KARIŞIK BİR DÖNEM 

Türkiye ve dünyanın karışık bir dönemden geçtiğini belirten Şimşek, "Küresel kriz sonrasında bir sürü artçı şok yaşandı" diye konuştu.

Kapsamlı reform proğramı

Türkiye'nin büyümemesi için hiç bir sebebi olmadığını dile getiren Şimşek, "Belirsizlikler azalır azalmaz Türkiye yeni bir reform hamlesiyle büyüme politikasına girebilir. Büyümemesi için hiçbir sebep yok. 2017 ve sonrası için umut var olmak lazım. Dışarıdan bakıldığı zaman Türkiye'nin algısı oldukça kötü. Ama gerçeklik o kadar değil. Gerçeklik aslında bizim arzuladığımız kadar da iyi değil. O nedenle çok kapsamlı reform programımız var. En büyük reform, yönetimde istikrarı sağlamaktır. İleride yaşayabileceğimiz krizleri engelleyebilecek bir anayasa reformudur” dedi.