Şimdi de gramajla oynuyorlar

TESK vatandaşı uyardı! Gramaj hilesiyle gizli zam yapılıyor. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “Birçok kalemde vatandaşa gizli zam yansıtılıyor” diyerek zincir marketleri adres gösterdi. Plandöken yapılan hilenin önüne geçmek için ‘gramaj standardı' önerdi.

Ticaret Bakanlığı, son haftalarda gramajı azaltılarak gizli zam yapılan ürünlere karşı denetimlerini sıkılaştırırken bu konuda bir uyarı da Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'ndan (TESK) geldi. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, "Birçok kalemde vatandaşa gizli zam yansıtılıyor" diyerek zincir marketleri adres gösterdi. Bazı ürünlerde gramajı düşürüp aynı fiyattan satanlara karşı uyarılarda bulunan Palandöken, vatandaşların gramaj hilesi konusunda denetimlerini kendilerinin yapmasını, bu konuda Ticaret Bakanlığı'na şikayet başvurularını geciktirmemelerini istedi. Tüketicinin cebinden çıkan para aynıyken dolaba giren ürünün eksik olduğuna işaret eden Palandöken, bu konuda bakanlık ve denetim ekiplerinin çalışmalarını hızlandırdığını ve cezaları artırdığını bildirdi.

STANDART GELMELİ

Palandöken şunları söyledi: "Esnafımız ürünleri alıp satmak dışında hiçbir müdahalede bulunamıyor. Buna rağmen sanki esnafın dükkanında satılan ürünler bu şekilde hile yapılıyormuş gibi bir algı söz konusu. Zincir marketlerden alışverişlerde bu konuda dikkatli olunmalı. Bununla birlikte ürünlere gramaj standardı getirilmeli."

CEVİZ VE ERİKTE 50'ŞER GRAM BUHARLAŞTI

Büyük marketlerin gramaj hilesi son denetimlere de yansıdı. Bakanlık şikayet üzerine yaptığı bir denetimde 5 büyükler arasında yer alan bir marketin şubesinde ceviz paketlerinde oynanan oyunu ortaya çıkardı. Marka bir ürüne ait ceviz içi paketinin 200 gramının 12.45 liraya satıldığına yönelik reklam yapan market, vatandaşlara bu fiyattan 150 gram ceviz sattı. 5 büyük zincir marketlerden birinin şubesinde ise paket erikte gramajının 250 gram olarak belirtilmesine karşın hepsi 160-180 gram olarak tespit edildi. Bakanlık söz konusu markete 11 bin 429 lira ceza kesti.