Silikon Vadisi kıymetimizi bilemedi

2 milyar dolar getirdi. Getir, 11.8 milyar dolarlık değerlemeyle dünyadaki 1052 unicorn şirket arasında 36'ncı. Avrupa'da ise 4'üncü oldu. 12 ayda unicorn'dan decacorn'a geçiş yapan şirket aldığı yatırımla Türkiye'ye 2 milyar dolar getirmeyi başardı.

YAŞAR KIZILBAĞ

Nazım Salur, Serkan Borançılı ve Tuncay Tütek'in 2015'te kurduğu Getir, 11.8 milyar dolarlık değerlemeyle dünyadaki unicorn şirketlerinin listelendiği CB Insights'ın yayınladığı verilere göre dünyadaki 1.052 unicorn şirket arasında 36. sıraya yükseldi. Getir, Avrupa'daki unicorn listesine ise 4. sıradan giriş yaptı. 12 ayda unicorn'dan decacorn'a geçiş yapan şirket global fonlardan aldığı yatırımla Türkiye'ye 2 milyar dolar getirdi.

20 FON TÜRKİYE'YE GELDİ

2016'da Silikon Vadisi'nin kapısını çaldıklarını, projeyi dinledikten sonra 'para yok' dediklerini anlatan Getir'in kurucu ortağı Tuncay Tütek düzenlediği sohbet toplantısında "2020 yılından bu yana Türkiye'ye 20 fonla 2 milyar dolara yakın kaynak getirmiş olduk. Çıktığımız yatırım turlarında daha önce Türkiye'de olmayan yatırım fonları geldi. Bu fonlar artık Türkiye'yi tanıdılar. 'Biz burayı Ortadoğu biliyorduk. Modern bir hayat varmış' demeye başladılar. Türkiye girişimci ekosisteminin önünü açtık. Bizimle birlikte girişimci ekosistemi büyüdü" şeklinde konuştu. Bugün itibarıyla 3 kıtada, 9 ülkede hizmet verdiklerini belirten Tütek, Getir'in global marka olma hedefine emin adımlarla ilerlediğini söyledi. Tütek, "Geçen yıl ocak ayında Londra ile girdiğimiz İngiltere pazarında, bir yıl içinde liderlik koltuğuna oturduk" dedi.

56 ŞEHİRDE ÇALIŞIYOR

Tütek ABD pazarına ise Chicago'dan giriş yaptıklarını hatırlatarak "Şu anda yurtdışında toplamda 56 şehirde hizmet veriyoruz" diye konuştu. Tütek, "Son bir yılda yurtdışında 8 ülkede faaliyete başladık. Bu yıl ise bulunduğumuz ülkelerde büyümeye odaklanacağız. Önümüzdeki dönemde de konumumuzu güçlendirerek, hızlı teslimat sektöründeki en iyi kullanıcı deneyimini sunmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi. Tütek, her ülkede muz satışının ilk sırada olduğunu, ikinci sırada ise içeceklerin geldiği bilgisini de paylaştı.

90 FARKLI UYRUKTAN ÇALIŞAN

Hem Türkiye'de hem de yurt dışında büyürken, çalışanlarına yatırım yapmaya ve bünyesine yeni yetenekleri katmaya devam eden Getir'de 90 farklı uyruktan çalışan bulunuyor. Tütek, "Yurtiçi ve yurt dışında 30 binin üzerinde bir ekibiz" diye konuştu.

1 YIL İÇİNDE DECACORN OLDU

2020 yılının ocak ayında Silikon Vadisi'nin önemli yatırımcısı Michael Moritz liderliğindeki bir grup yatırımcının Seri A turunda 38 milyon dolarlık yatırım yapmasıyla başlayan Getir'in yatırım hikayesi, 2021 yılının ocak ayında ikinci yatırım turunda 128 milyon dolarlık yeni bir yatırım almasıyla devam etti. Geçen yıl mart ayında tamamlanan üçüncü yatırım turunda 2,6 milyar dolar değerlemeye ulaşan Getir, Türkiye'nin unicorn'u oldu. Hemen ardından da Getir, 2021 yılının haziran ayında dördüncü yatırım turu sonrası 7,5 milyar doların üzerinde değerlemeye ulaştı. Geçtiğimiz ay son yatırım turunu 768 milyon dolar yatırımla tamamlayan Getir, 11,8 milyar dolar değerlemeye ulaştı. Böylece Getir bir yıl içinde 10 milyar dolar barajını aşarak hızlı market ürünleri teslimatı sektöründe Avrupa'nın ilk decacorn'u oldu.