18 Temmuz'da Türkiye'nin kredi notunu negatif izlemeye alan Moody's'in, bugünkü Türkiye not değerlendirmesini pas geçmesi bekleniyor.
Not konusundaki cimri tutumları nedeniyle 'sıfırcı hoca' olarak adlandırılan kuruluşlardan biri olan Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu negatif izlemeye almasıyla "yatırım yapılabilir" statüsünün kaybedilmesi gündeme gelmişti. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu alt seviye yatırım yapılabilir grubundaki ülkeler 'Baa3', 'Baa2' ve "Baa1" notlarıyla temsil ediliyor. Moody's'in kredi notu basamaklarında 'Baa3'ün hemen altında bulunan 'Ba1', 'Ba2' ve 'Ba3' kredi notları ise 'yatırım yapılamaz' seviyeyi gösteriyor.
Moody's'in alt seviyedeki 'yatırım yapılabilir' grubunda ülkeler arasında, Mauritius, Umman, Tayland, Bahama, Bulgaristan, Kolombiya, İzlanda, İtalya, Panama, Filipinler, Güney Afrika, İspanya ve Uruguay bulunuyor. Bu grubun en düşük notu 'Baa3' ile derecelendirilen ülkeler arasında ise Türkiye Hindistan, Endonezya, Kazakistan, Namibya, Romanya, Slovenya, Trinidad ve Tobago yer alıyor. IMF verilerine göre, Türkiye'den yüksek nota sahip ülkelerin ekonomik göstergeler açısından Türkiye ile kıyaslanamayacak düzeyde olması dikkati çekiyor.
80 kuruluş var üçü konuşuyor!
Dünya genelinde 80'e yakın kredi derecelendirme kuruluşu olmasına karşın ‘büyük üçlü’ olarak bilinen Standard and Poor's, Moody's ve Fitch Ratings sektörün yüzde 95'ine yakınını kontrol ediyor. Bu üç kuruluş manipülatif ve yanlış kararları nedeniyle uzun süredir eleştiriliyor. Hamburg Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Direktörü Thomas Straubhaar konuyla ilgili olarak “Amacı karını maksimuma çıkarmak olan kredi derecelendirme şirketlerini, uluslararası hakimler gibi davranarak, ülkeler hakkında üçüncü tarafları bağlayacı kararlar almasına izin verilmemeli” diye konuştu.
Büyümede öne çıkıyoruz
IMF'nin 2016 büyüme tahminlerine göre, yüzde 3,8 ile Türkiye, daha yüksek kredi notuna sahip olan Mauritius, Tayland, İspanya, Kolombiya, Bulgaristan, Umman, Bahama, Uruguay, İtalya ve Güney Afrika'nın üzerinde bulunuyor. Öte yandan Türkiye'nin, kendisiyle aynı nota sahip Slovenya, Kazakistan, Trinidad ve Tobago'dan da bu yıl daha fazla büyümesi bek-
Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, Moody’s'in darbe girişimi sonrası yaptığı açıklama ile 5 Ağustos’ta öngörülen değerlendirmesini öne çektiğini ve onu "kadük" duruma getirdiğini savundu. Kanlı, yarın bir karar veya açıklama beklemediğini ifade ederek, "Zaten açıklamasında darbe girişiminin ekonomi ve dış finansman üzerindeki etkilerini gözlemleyeceğini belirtti ki bunun için en az 3 aya ihtiyaç var. Eğer bir açıklama yaparlarsa bu 2 hafta öncekinin bir benzeri olacaktır" dedi. Ziraat Yatırım Strateji Yöneticisi Bora Tamer Yılmaz da Moody’s'in açıklama yapmasını beklemediğini ifade ederek, "Çünkü teknik açıdan 2 hafta önce değerlendirmeye tabi tutacağını açıklayan kurumun hızlıca karar almak yerine, gelecek veri akışını değerlendirmeyi tercih edeceği görüşündeyiz" dedi.