Sıfırcı hocaların bakışında değişim

Fitch ve S&P'den Türk ekonomisine yönelik olumlu yorumlar gelmeye devam ediyor. Ekonomistlere göre Türkiye'de makrofinansal istikrarı bozacak riskler azalmaya başladı.

TL ÜZERİNDE BASKI AZALDI

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye'de seçim sonrası yaşanan politika değişikliğine dikkat çekerek, "Politika değişikliğinin yakın vadeli makrofinansal istikrar risklerini ve ödemeler dengesi baskılarını azalttığını düşünüyoruz" dedi. Bu değişimi, sadece Haziran 2023'ten beri politika faizinde yapılan artışlar olarak görmemek gerektiğini belirten Morales, "Parasal sıkılaştırma, beklentimizden daha büyük ve hızlı oldu. Bu, iç talebin yavaşlamasına katkı sağlarken, lira üzerindeki baskıları hafifletiyor ve böylece uluslararası rezervlerdeki toparlanmayı destekliyor, enflasyon beklentilerindeki önceki bozulmayı da durduruyor" dedi.

ETKİSİ GECİKMELİ GELECEK

S&P Global Market Intelligence Küresel Ekonomi Başkan Yardımcısı Ken Wattret da Türkiye'nin ekonomi politikasında en temel değişikliklerden birinin Merkez Bankası'ndaki liderlik olduğunu söyledi. Enflasyonu düşürmek için para biriminin istikrara kavuşturulmasının hedeflendiğini belirten Wattret, cari işlemler hesabındaki dengesizliği azaltmak için de iç talebi yavaşlatmak amacıyla politika faizinin yükseltildiğini kaydetti. Wattret, "Faiz artışlarının ekonomik aktivitedeki etkisi gecikmeli olarak görüleceğinden, 2024 tüm bu açılardan oldukça zorlu bir yıl olacak. Ama enflasyondaki eğilimin aşağı yönlü hareket etmeye ve para biriminin istikrara kavuşmaya başlamasını bekliyoruz" dedi.