‘Sıfır Daire'yi bulan bankaya başvuracak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Yeni Evim Konut Finansman Programı' kapsamında başvurular dün başladı.

Akşam

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan 'Yeni Evim Konut Finansman Programı' kapsamında başvurular dün başladı. Projeye ilişkin detaylar, 'https://yenievimkampanyasi.com.tr/' internet sitesi üzerinden öğrenilebilecek ve vatandaşlar başvuru yapabilecek. Buna göre, konut üreticileri kriterlere uygun yapılan konut projelerini bu internet adresinde ilan edecek. Konut almak isteyen vatandaş da kendisine uygun gördüğü daireyi bulacak ve daha sonra bankaya başvuracak. Bankalar da hem projenin hem de konut almak isteyen kişinin 'Yeni Evim Konut Finansman Programı'ndaki kriterlere uygun olup olmadığını denetleyecek. Uygun olan projeler için kredi verecek. Vatandaşlar işlemlerini Halkbank, VakıfBank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım aracılığıyla yapabilecek.

15 YIL VADE FIRSATI

Bu finansman modeliyle ilk etapta 100 bin orta gelirli ailenin sıfır evlerine kavuşması amaçlanıyor. Kampanyada, yüzde 10 peşinat, hane gelirinin yüzde 30'unu geçmeyecek taksit oranı ve ilk 3 yıl Hazine tarafından ödeme kolaylığı sağlanacak. Hazine taksit katkısı, destek dönemi bittikten sonra, kredi vadesinin son 8 yılı içinde taksitlere eklenerek geri alınacak. Konut üreticisi firmadan ise proje bedelinin yüzde 5'i kredinin ilk yılı için taksit katkısı olarak peşin alınacak. Finansman tutarı; 2 milyon liraya kadar yüzde 0.69, 2 ila 4 milyon lira arası için yüzde 0.79 ve 4 ila 5 milyon lira arası yüzde 0.99 faiz/kâr payı ile 15 yıl vadeli olacak.

ARANAN KOŞULLAR NELER?

* İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin, Muğla'dan ev sahibi olmak isteyen vatandaşların, son 1 yılda o ilde ikamet etmesi istenecek.

* Finansman desteğinden yararlanacak kişilerin konutunun olmaması gerekiyor. Kırsaldaki evler, devre mülkler bu kriter kapsamında değerlendirilmeyecek.

* Hanede (eş ve 18 yaş altı çocuklar dahil) en az 1 tane yüzde 50 ve üzeri hisseli konut tapusu varsa ya da hisse oranına bakılmaksızın hanede birden fazla hisseli konut tapusu varsa programdan yararlanılamayacak.

* Bireyler 81 ilde bitmiş konutlar, belirli bir oranda tamamlanmış ve devam eden konutlar ve bankayla garantörlük sözleşmesi imzalamış yeni başlayacak projelerden konut sahibi olabilecek.

* Programdan yararlanmak isteyenlerin son 1 yıl içinde konut satmamış olması gerekiyor.

* Alınan konut 5 yıl boyunca satılamayacak. Yeni evde 1 yıl ikamet şartı olacak.