'Sıfır Atık'ta 150 bin istihdam

'Sıfır Atık'ta istihdam hedefi 150 bine ulaştı. ‘Sıfır Atık Projesi'nde 2023 yılı istihdam hedefi 150 bine, tasarruf hedefi de 30 milyar liraya çıktı. Emine Erdoğan, “Sıfır Atık ve Sıfır Atık Mavi projeleri, iklim değişikliğiyle mücadelede çok önemli adımlar” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen 'Sıfır Atık Projesi'nde 2023 yılı hedefleri güncellendi. Daha önce 100 bin olarak açıklanan istihdam hedefi 150 bine, 20 milyarlık tasarruf hedefi de 30 milyar liraya çıkarıldı. Van Büyükşehir Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Edremit Belediyesi iş birliğinde düzenlenen 'Van Gölü Sempozyumu'na katılan Emine Erdoğan, iklim krizinin çok hızlı ve ciddiyetle ele alınması gereken bir konu olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:

SU İÇİN SEFERBERLİK

"İklim değişikliğiyle mücadele, artık gelecek zaman kipleriyle konuşabileceğimiz bir konu olmaktan çıktı. Bu nedenle, yürüttüğümüz Sıfır Atık ve Sıfır Atık Mavi projeleri, Türkiye'de iklim değişikliğiyle mücadelede çok önemli adımlar. Bu projelerin özünde, elimizden kayıp giden tabiatın farkına varmak var. Su kaynaklarımızı ve tabiatı korumak için yüksek bir seferberlik duygusuyla çalışmaktan başka seçeneğimiz yok. Bu bir tercih değil, zorunluluk!"

17 MİLYAR LİRA KATKI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da, sempozyumda yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Sıfır Atık projemizle sadece 3 yılda 17 milyon ton kullanılabilir atığı geri dönüştürdük, ekonomimize 17 milyar lira katkı sağladık. Projeyle hedefimiz, 2023'e kadar 100 bin kişiye doğrudan istihdam sağlamaktı. 60 bin kardeşimizin çalışmaya başlamasını sağladık. 2023 hedefimizi de güncelliyoruz, 150 bin kişiye istihdam hedefliyoruz. Bu kapsamda 20 milyar lira tasarruf hedefimizi de 30 milyar liraya çıkarıyoruz."

VAN GÖLÜ, LAYIKIYLA KORUNACAK

Van Gölü'nü korumak için 2019'da bir çalışma başlatıldığını vurgulayarak, 'Van Gölü'nü Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı' hazırlandığını belirten Emine Erdoğan, "Gölümüzün suyunun korunması için çevre koruma bölge ilanı sürecini de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yürütecek. Bu müjdeyi de verelim" dedi. Erdoğan, bu kapsamda, gölün dip temizliğinin yapılacağını, atık-su yönetiminin sağlanacağını ve ilaveten, entegre katı atık yönetimi oluşturulacağını vurgulayarak, "Bu eylem planıyla, Van Gölü inşallah layıkıyla korunacak. Van Gölü, gerçekten de ülkemizin gerdanında safir bir kolye gibi parlıyor" ifadelerini kullandı.

ATIK SU ARITMA TESİSİ AÇILIYOR

5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde yeni projeler açıklayacaklarını belirten Bakan Murat Kurum, şöyle devam etti: "Van Gölü için çok kapsamlı bir çevre koruma projesini başlatıyoruz. Bu projemizle, Van ve Bitlis'te mevcut atık su arıtma tesislerini iyileştiriyoruz. Van Merkezi İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'ni, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde açılışını gerçekleştireceğiz."

TABİATTAN YÜKSEK SANAT YOK

"Yeryüzü tuvaline çizilmiş tabiat resminden daha yüksek bir sanat yok! Fakat maalesef, insan kaynaklı sebeplerle, bu tabloyu meydana getiren güzellikler yavaş yavaş siliniyor" diyen Emine Erdoğan, şöyle devam etti: "Kuruyan göller, ırmaklar, dereler, insanlığın kaldırdığı en hüzünlü cenazelerdir. Yeryüzü sularının kuruyan her damlası, yıkılan bir yuva demektir."