Sıfır araçlarda kuyruk bitiyor

Otomotivde son dört yıldır yaşanan uzun kuyruklar yavaş yavaş azalmaya başladı. Rekor üzerine rekor kırarak 1 milyon adedin üzerinde tamamlayacak toplam pazarda 2024'ten itibaren rekabet daha da artacak.

Sümer Demirciler

YAKLAŞIK dört yıldır rekor üstüne rekor kıran Türkiye sıfır kilometre otomobil pazarında uzun kuyruklar azalmaya başladı. Tedarik ve nakliye sorunları, uzun süredir ertelenen taleple birleşince perekande ve filo tarafında büyük bir birikme yaşandı. Bazı markaların modellerinde 3 aydan başlayıp, bir yıla kadar uzanan sıralar oluşurken, ikinci el fiyatları sıfır kilometre fiyatın geçmişti. Tedarik başta olmak üzere üretimdeki sorunların yavaş yavaş çözülmesiyle birlikte pazarda dengelerin düzelmeye başladığını açıklayan Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO'su Ali Haydar Bozkurt, "Genel fotoğrafa bakıldığında tedarikte, ekonomide ve lojistikte bir sorun olmazsa 2023 Türkiye otomotiv pazarı 1 milyon civarında bir yerde kapanacak gibi görünüyor. Yıl sonunda 1 milyon adetleri geçebiliriz. 1.2 milyon adet olabilir" açıklaması yaptı.

2024 ve 2025 ZOR GEÇECEK

Tedarik sorununun yavaş yavaş çözülmesiyle birlikte önümüzdeki yıldan itibaren, rekabetin tekrar yükseleceğini ve pazarın dinamiklerinin yeniden şekilleneceğinin altını çizen Bozkurt, "Pazar eski normallerine dönmeye başladı. Araçlarda bekleme sıraları artık kalmıyor ve yoğun talep dönemi geride kaldı. Önümüzdeki yıldan itibaren genel anlamda pazarın soğutulmasına doğru gidecek bir planlama bekliyorum. Bugün 1 milyonla kapatmayı öngördüğümüz pazarı, gelecek sene yüzde 30-35 aşağıya çekebilecek bir senaryoyla karşı karşıya kalabilme ihtimalimiz olduğunu da görüyorum. 2024 ile ilgili şu anki fotoğrafa baktığımız zaman pazarda 650-700 binlere gerileme ihtimali olabilir. Ancak bu tahminleri yapmak için henüz erken" diye konuştu.

50 BİN adet satış

Yılın son çeyreğinde tedarikte ve lojistikte herhangi bir sorun yaşanmaması halinde, 50 bin adetleri geçeceğimizi öngörüyoruz açıklaması yapan Bozkurt, "Bu yılın ilk yedi ayında tedarik sorunları nedeniyle potansiyelin oldukça altında 28 bin adet seviyesinde bir satış rakamı elde ettik. Corolla Sedan Hybrid modelimizden 40 bin ve Corolla Cross Hybrid modelinden en az 30 bin satış gerçekleştirecek potansiyelimiz vardı. Sadece bu iki hibrit modelden 70 bin adet otomobil satışı gerçekleştirebilirdik ve bu yılı 100 bin adetle kapatacak bir potansiyele sahiptik. Araç bulabildiğimiz aylarda yüzde 10-12 pazar payı yakalıyoruz" dedi.

HİBRİT PAZARINDA LİDER MARKA

YÜZDE 100 elektrikli otomobillerin satışı Togg ile daha da yükselirken, pazardaki hibrit modellerin satışları da artıyor. Geçtiğimiz ay, yüzde 217 artışla satılan hibrit model sayısı 9 bin 400'e yükselirken, Ocak-Temmuz döneminde toplam hibrit satışı 53 bin adede, pazar payları da yüzde 10'u geçti. Pazarın en çok hibrit model satan markası olduklarını açıklayan Bozkurt, "Bireysel ve kurumsal müşteriler daha düşük yakıt maliyetleri ve karbon ayak izini düşürme hedefleri sayesinde tam hibrit araçları giderek daha fazla tercih ediyorlar. Yılın ilk yedi ayında tam hibrit pazarını, yaklaşık yüzde 80 pay ile domine etmeye devam ettik. Bu dönemde hibrit araçlarda yaşadığımız bulunurluk sorunlarına karşın, toplam satışlarımızın yüzde 40'ını hibritlerimiz oluşturdu" dedi.

SINIF LİDERİ ÜÇ MOTORLA BAYİLERDE

AVRUPA ve ülkemizin B-SUV segmentinde en fazla satılan modeller listesinde üst sıralarda yer alan PEUGEOT 2008, yenilenmesinin ardından bayilerdeki yerini alıyor. Benzinli, dizel ve elektrikli 3 farklı motor seçeneğiyle satılacak modelin teslimatları eylülde başlayacak. Ülkemizde satışa sunulan yeni 2008 ALLURE 1.2 PureTech 130 HP EAT8'nin fiyatları 1.444.500 TL'den, yeni 2008 ALLURE 1.5 BlueHDi 130 HP EAT8'nin fiyatları da 1.550.500 TL'den başlıyor. Menzili 406 km'ye yükseltilen yeni e-2008 GT'nin fiyatı ise 1.580.000 TL olarak belirlendi.

KİA ELEKTRİKLİ SUV SAYISINI ÜÇE YÜKSELTTİ

KIA, elektrikli SUV ailesini EV6 ve EV9'un ardından yeni EV5 ile üçledi. Tamamen yeni Kia EV5 elektrikli SUV, Çin'de düzenlenen Chengdu Otomobil Fuarı'nda tanıtıldı. Keskin hatlarıyla ailenin diğer elektrikli SUV'larına göndermeler yapan yeni model, beş kişilik oturma düzenine sahip. Bu yılın sonunda öncelikle Çin pazarında satışa sunulması planlanan EV5'in Avrupa satış tarihi daha sonra belli olacak. Teknik verileri henüz açıklanmayan modelde 77 kWh'lik batarya ve 480 km üzerinde bir menzil bekleniyor.

HYUNDAİ ELANTRA ARTIK DAHA SPORTİF

HYUNDAI, 2023 yılındaki model atağına Elantra modeliyle devam ediyor. Geçtiğimiz ay yeni Kona'nın tanıtımını yaparak B-SUV sınıfında dikkatleri üzerine çeken marka, şimdi de sedan otomobil tutkunları ve aileler için makyajlı Elantra'yı Türkiye'de satışa sundu. Yenilenen görünümü ve artan gelişmiş güvenlik donanımlarıyla sınıfına farklı bir bakış açısı getirmesi beklenen otomobil, sert ve keskin çizgilerden oluşan tasarım diliyle de rakiplerinden ayrılıyor. 123 beygirlik 1.6 litre benzinli atmosferik motor ve CVT şanzımanlı modelde iki donanım seviyesi sunuluyor.Prime donanım seviyesinin fiyat etiketi 1 milyon 395 bin TL olurken, en üst donanım seviyesi Elite'in fiyatı 1 milyon 580 bin TL olarak açıklandı.