Şifalı yatırım atağı

Tarım Bakanlığı'nın adaçayı, kekik gibi bağışıklık sistemini destekleyen 20 ürüne yönelik hazırladığı yatırımcı rehberlerine büyük ilgi geldi.

YELDA GÖKDAĞ

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, kekik, adaçayı gibi 20 üründe hazırladığı fizibilite raporu ve yatırımcı rehberine rekor ilgi geldi. Bakanlığın analizine göre, özellikle pandeminin etkisiyle bağışıklık sistemini destekleyen ürünlere ait yatırımcı rehberleri ilgi çekti. Kekik, adaçayı, sumak, aronya, ceviz, badem ve kuşburnuyla ilgili üretim yapmak isteyen üreticiler ve yatırımcılar tarafından olumlu geri bildirimler sağlandı.

925 BİN TONA ÇIKTI

Geçen yıl odun dışı ürünlerde üretim 925 bin tona yükselirken, 2023 yılında ise 1 milyon 200 bin tonu bulması hedefleniyor. Odun dışı orman ürünlerinde ihracat geçen yıl sonunda 1 milyar 600 milyon dolar olurken, 2023'te ise 2 milyar dolara yükselmesi öngörülüyor. Odun dışı orman ürünlerin ülke ekonomisine katkısı geçen yıl 7 milyar liraya yükselirken, 2023 yılında 9 milyar liraya ulaşması için çalışmalar sürüyor.

ÜRETİM HIZLA ARTACAK

Tıbbi ve aromatik bitkilerle, bunlardan elde edilen ürünlerin kullanımında ciddi artış yaşanıyor. Gelecek yıllar için belirlenen hedefte, bunların ekonomiye kazandırılması yer alıyor. Bu doğrultuda tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminin artması ve bu ürünleri işleyen sanayi kollarının daha da geliştirilmesi bekleniyor.