Kredi sicil affı ne zaman çıkacak? Sicil affı çıktı mı?

Kredi borçları sebebi ile kara listede bulunanları ilgilendiren sicil affı, sosyal destekleri içeren torba teklifte yer alıyor. Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Sicil affı düzenlemesine dair merak edilenlerin tümüne haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz...

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri düzenlendi ve görüşmelerin ardından kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı. Kanun teklifinde yer alan sicil affı konusu ise merak edilmeye başlandı. Peki, Sicil affı çıktı mı? Kredi sicil affı ne zaman çıkacak? İşte tüm detaylar....

SİCİL AFFI ÇIKTI MI?

Kredi borçları sebebiyle kara listede yer alanları ilgilendiren sicil affı, sosyal destekleri içeren torba teklif kapsamında yer alıyor. Bu haktan, anapara ve taksit ödeme tarihi 1 Ekim 2022'den önce olan kişiler ve şirketler faydalanabilecekler. Yapılan görüşmeler neticesinde sicil affını getiren kanun teklifi Meclis'ten geçerek yasalaştı.

Bu kapsamda; Kredi sicil affı, karşılıksız çek, protesto edilmiş senet, zamanında ödenmemiş kredi kartı ve diğer kredi borçları nedeniyle kredi puanları düşen vatandaşlara sicili düzeltme şansı tanınıyor.

Bu haktan, anapara ve taksit ödeme tarihi 1 Ekim 2022'den önce olan kişiler ve şirketler yararlanacak. Borçlarını 1 Temmuz 2023'e kadar ödeyenlerin veya yapılandıranların, Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kayıtları silinecek.

Kredi kuruluşlarının ve finansal kuruluşların, bu kişiler veya şirketlerle yaptıkları işlemlerde, geçmiş dönem performanslarına ilişkin olumsuz kayıtlar dikkate alınmayacak. Bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve tüketici finansman şirketlerince yapılacak kredilendirme, çek karnesi verilmesi ve diğer işlemlerde eski kayıtlar görünmeyecek. Bunu sağlayan finans kuruluşlar için bu işlemlerden dolayı hukuki ve cezai sorumluluk doğmayacak.