Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin yerli ve milli olarak geliştirdiği yazılımlarla bugüne kadar sayısız siber saldırıyı engellediğini söyledi. Dün Ankara'da Bilgili Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda (BTK) düzenlenen BTK Akademi Yapay Zeka Zirvesi ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile yapılan imza töreninde konuşan Uraloğlu, bakanlık olarak Türkiye'nin dijital alanda güvenliğini sağlamaya odaklandıklarını belirtti. Uraloğlu, "Siber güvenlik konusunda Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz üzerinden ulusal ve uluslararası düzeyde işbirlikleri kurarak, siber tehditlere karşı etkin bir mücadele yürütüyoruz. Gururla altını çizmek istiyorum ki tamamen yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz 'Avcı, Azad, Kasırga, Atmaca ve Kule' gibi uygulamalarımız ile ülkemizin siber güvenliğini sağlıyoruz" diye konuştu.
Abdulkadir Uraloğlu'nun (ayakta sağda) katıldığı etkinlikte, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. H. Haldun Göktaş (sol 2) ve BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu (sağ 2), 'yapay zeka' derslerinin üniversite müfredatına eklenmesini de kapsayan işbirliği protokolünü imzaladı.
RİSKLERİ GÖRÜLÜYOR
Yapay zeka teknolojilerinin, bir insanın yapabileceği birçok görevi daha fazla veriyle daha hızlı bir şekilde yapılmasına imkan tanıdığını belirten Uraloğlu, yapay zekanın aynı zamanda büyük riskleri de beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Yapay zeka projelerinin sağlıklı bir şekilde hayata geçmesi için güçlü bir siber güvenlik altyapısına ihtiyaç olduğunu belirten Uraloğlu, riskleri görerek gerekli önlemleri aldıklarını kaydetti. 'Üç sanayi devrimini kaçırdık, dördüncüsünü kaçırmaya niyetimiz yok' diyen Uraloğlu, şunları söyledi: "Her şeyin birbiri ile iletişim halinde olacağı bağlantılı dünyanın yakıtı 'veri' motoru 'yapay zekâ', yolları ise 'mobil iletişim' şebekeleri olacak. Özel sektördeki ve kamudaki tüm kurum ve kuruluşlarımızla birlikte var gücümüzle çalışacağız."
GİRİŞİMLER İSTEKLİ
Türkiye'de de yapay zeka teknolojisine ilişkin girişimlerinde hızla arttığını kaydeden Uraloğlu, "TÜİK 2023 verilerine göre ülkemizde 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerin yüzde 18.5'inin yapay zeka teknolojilerini kullanıyor. 2020'de 64 zetabyte olan veri hacminin 2025'te 181 zetabyte'a ulaşacağı öngörülüyor. Yani sadece 15 yılda veri neredeyse 90 kat artmış olacak" dedi.
YERLİ YAPAY ZEKA ASİSTANI GÖREVE HAZIR
Savunma sanayiinde yazılım tabanlı çözümleriyle dikkat çeken HAVELSAN, yapay zeka çalışmaları kapsamında 'milli GPT' ürününe imza attı. HAVELSAN Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ürün Mühendisi Osman Kavaf, "Yerli ve milli Türkçe GPT'miz hazır. İlk sürümümüzün lansmanını 1 Şubat'ta yapmayı planlıyoruz. Kamu ve askeri kurumların veri güvenliğini sağlamak amacıyla başlattığımız projemizin sonraki sürümlerinde umarım halka açık hizmet verebilecek bir mekanizmayı geliştirmiş oluruz" diye konuştu.
TÜRKİYE 193 ÜLKE ARASINDA 47. SIRADA
Yapay zeka teknolojilerinin dünya genelindeki ekonomik büyüklüğünün bu yıl 250 milyar doları aşması, 2030 yılında ise 1.8 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor. Bakan Uraloğlu, Oxford Insight'ın 2023 raporuna göre; 193 ülke arasında Türkiye'nin 47'nci, Güney ve Orta Asya ülkeleri arasında ise 2'nci olduğunu söyledi.