Siber güvenlikte ara elemana standart gelecek 

TBD Başkanı Aktepe “siber güvenlik ara elemanı için standartların belirlenmesi ve bunun sertifikalanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunların eğitimlerinin bir bölümünü de vermeye başlayacağız” dedi. 

MİRAY ÇİMEN

Bir grup gazeteciye bilişim sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendiren Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Rahmi Aktepe Mesleki Yeterlilik Kurumu ile siber güvenlik ara elemanlarının standartların belirlenmesi ve bunun sertifikalanmasına ilişkin çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Konu hakkında protokol imzalayacaklarını belirten Aktepe, “6 meslek grubu tanımlanacak. Onlarla ilgili nasıl beceriler ve yeteneklere kazanılması gerekiyor, nasıl eğitim alınması gerekiyor gibi belirleyip, sektörle ortak akıl oluşturarak, bu yapılacak. Onların akabinde de bunların eğitim ve sınav sistemleri oluşturulacak” dedi.

TEK BİR ÖRNEK YETMİYOR

Teknoparklarla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Aktepe, “Bugün hakikaten teknoparklar da gerçekten üniversite sanayi işbirliği yaşanıyor mu? Bunu eleştirmeye kalktığında, bir tane başarılı örnek ortaya koyuyorlar. İşte ‘Şu firma bilmem ne patentini aldı, bilmem kaç milyon dolar ihracat yaptılar’ falan. Yaptı, doğru ama benim bu eleştiriyi yapmama engel değil. Bir örnek bizi bir yere taşımıyor” ifadesini kullandı.

TATBİKATLAR ZORUNLU OLMALI

Aktepe kamu kurumlarıyla kritik altyapıların siber saldırılara karşı dirençlerinin artırılması, siber saldırı sonrası ise sistemlerin en kısa sürede hizmete alınabilmesi, kapasitenin arttırılması için düzenli siber güvenlik tatbikatları yapılması gerektiğini söyledi. Aktepe, “Tatbikatlar sektör odaklı olmalı ve katılım zorunlu hale getirilmeli” dedi. 

Önemli potansiyelimiz var

Türkiye’nin bir eşik noktasında olduğunu belirten Rahmi Aktepe “O noktayı biraz gayretle aşsak hakikaten bizim önemli bir potansiyelimiz var. Kaliteli üniversitelerimiz var” dedi. 

Farkındalık eğitimleri verilmeli

Siber güvenlik kapasitesinin artırılabilmesi için toplumun her kademesinde siber güvenlik farkındalığı oluşturması gerektiğini kaydeden Aktepe, “Bu amaçla her seviyedeki eğitim kurumlarında ‘siber güvenlik farkındalık’ eğitimleri verilmeli. Ayrıca ihtiyaç duyulan nitelikli uzman kişilerin yetiştirilmesi amacıyla özellikle siber güvenlik eğitimleri üniversite müfredatına eklenmelidir” ifadelerini kullandı. 

BTK’ya her türlü desteği veririz

20-21 Aralık’ta 34.’sü düzenlenecek Ulusal Bilişim Kurultay’ıyla ilgili de konuşan Aktepe, “Kurultayımız teknik bir etkinlik değil. 9 panel var. En önemsediklerimizden bir tanesi rektörler zirvesi. 5G konusu da önemli bir konu. 5G’ye erken başlayan ülkelerden bir tanesiyiz. 5G konusunun millileşmesi, yerli yatırımlarla desteklenmesi çok önemli. Bu konuda BTK’ya elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız. Onların şu anki anlayışlarını da takdirle karşılıyoruz. Onların bütün söylemlerinde yüzde 40’lara varan bir millileşme arzusu ve isteği var” dedi.