2023 en düşük emekli maaşı ne kadar oldu? SGK Emekli maaşı hesaplama robotu

Asgari ücrete yapılan yüzde 54,66'lık zammın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan memur ve emekli maaşlarının da bu doğrultuda düzenleneceği duyurdu. Milyonlarca emekli vatandaş maaşlarına ne kadar zam geleceğini ve hesaplamanın nasıl yapıldığını araştırmaya başladı. İşte SGK Emekli maaşı hesaplama robotu...

En düşük emekli maaşının mevcutta ne kadar olduğu ve ne kadar olacağı gündemde yoğun olarak araştırılıyor. Yeni yılda uygulanacak asgari ücret zammı geçtiğimiz gün açıklandı. Buna göre asgari ücrete % 54,66 zam uygulanacak. Yapılan açıklamanın ardından gözler emekli maaşına çevrildi. Peki, 2023 en düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

SGK EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA ROBOTU

EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

Emekli maaşı hesaplaması, vatandaşın çalıştığı süre, yıllar içerisinde adına ödenen prim tutarı gibi pek çok spesifik kriter baz alınarak yapılıyor. Uzun yıllar çalışan ve adına yüksek prim ödemesi yapılan sigortalılar görece daha fazla maaş alabilirken, tam aksine daha az prim yatırılan vatandaşın emekli maaşı düşük tutarda kalabiliyor.

2023 EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLDU?

Her sene Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon farkına göre emekli maaşına iki kez zam yapılıyor. 2023 yılının ilk zammı ise 3 Ocak 2023 tarihinde belli olacak.

Şu anda en düşük emekli maaşı Temmuz ayında yapılan son zamla 3.500 TL'ye yükseltilmişti.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

SGK için emekli maaş sorgulaması şu şekilde; E-devlet emeklilik maaşı sorgulaması yapmak istiyorsanız öncelikle, 4A, 4B veya 4C emeklilik maaşı kategorisinden birini arama butonuna yazıyorsunuz. Çıkan sorgu ekranından kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıklayınız. Daha sonra kimliğinizi doğrulamak için TC kimlik numaranızı ve şifrenizi giriniz. Bu şekilde e-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Açılan sayfadan 'Kurumu' kısmına hangi iş koluyla uğraştığınıza dair bilgilendirmeyi seçerek işleminizi tamamlıyorsunuz.

Hesaplanan aylık, emeklilik talebiniz bugün gerçekleşmiş olarak hesaplanır ve yaklaşık bu değerde bir sonuç verir. 5400 günden daha az kayıtlı hizmeti görünen vatandaşlar için ise aylık hesaplanmıyor.