SGK Başkanı İsmail Yılmaz: Yapılandırma ile 29 bin TL'lik borç 9 bine iniyor

31 Ağustos'ta bitecek yapılandırmada başvuru sayısı 3.5 milyonu aşarken tarihi fırsat için SGK Başkanı Yılmaz'dan uyarı geldi. Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre 29 bin TL'lik borcu 9 bin peşin ödemeyle sıfırlamak mümkün.

Vergi, prim ve diğer bazı borçların yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeler içeren ve 9 Haziran'da yürürlüğe giren ikinci yapılandırmada başvurulan 3.5 milyonu aşarken bugüne kadar 70 milyar lirayı aşkın alacak yapılandırıldı. Yapılandırılan tutarın 30 milyarlık bölümü ise Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan borçlardan oluşuyor. Yasadan yararlanmak için 31 Ağustos Salı günü bitimine kadar başvuruların yapılması gerekiyor. Yapılandırılan borçlar peşin veya taksitler halinde ödenirken idari para cezalarının aslından yüzde 25 indirim yapılıyor. Hatta bazı borçlarda peşin ödemelerde heYİ-ÜFE tutarı üzerinden yüzde 90 indirim imkanı tanınıyor.

YÜZDE 90'I SİLİNİYOR

Kuruma 600 bin başvuru olduğunu anlatan SGK Başkanı İsmail Yılmaz yapılandırmanın en büyük avantajının, gecikme zammının silinmesi olduğunu söyledi. Yılmaz "Yaklaşık iki yıllık prim borcu olan bir vatandaşımızın geçmiş dönem prim borçlarını almak istediğinde 29 bin lira ödemesi gerekiyor ama yapılandırmadan müracaat ederek ihya kapsamında bu hizmetlerini almak isterse sadece 9 bin 200 lira ödenecek" diye konuştu.

TARİHİ FIRSAT İÇİN SON 4 GÜNE GİRİLDİ!

GECİKME ZAMMI SİLİNİYOR

Yapılandırmanın en büyük avantajının, bugüne kadar oluşan gecikme zammı ve geçim faizinin silinip, borçların Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi'yle (Yİ-ÜFE) yeniden güncellenmesi olduğunu vurgulayan Yılmaz, şu ayrıntıları paylaştı: "2010 yılında 1200 lira prim borcu olan bir vatandaşımızın gecikme zammı ve gecikme faiziyle 4 bin 453 lira ödemesi gerekiyor. Bunu Yİ-ÜFE ile güncellediğimiz zaman, gecikme faizinin tamamını siliyoruz. İlk taksit ödeme döneminde borcunu ödediğinde Yİ-ÜFE'nin de yüzde 90'ını siliyoruz. Bu şu demek oluyor; 1200 liranın üzerine gecikme zammı ve gecikme faizinin yerine 92 lira ekleniyor. Ödenen tutar 1292 liraya iniyor."

BORCUNU YAPILANDIRANA TEŞVİK

Yapılandırmanın kişi ve kurumlara devletteki diğer hizmetlerden sorunsuz yararlanma imkanı da sağladığını vurgulayarak şunları söyledi: "Yapılandırmaya müracaat edenler 'borcu yoktur' yazılarını alabiliyor. Bunun yanında, gayrimenkulleri üzerindeki hacizler ve icralar varsa borçlarını ödemişseler bunlar kaldırılıyor. 'Borcu yoktur' yazılarını aldıklarında ihalelere katılabiliyor."