Sertifikalı tohum üretimi ikiye katlandı

Sertifikalı tohum üretimi son 10 yılda iki kat artarak 1 milyon 300 bin tona ulaştı. Türkiye ürettiği tohumları 117 ülkeye ihraç ederken, ekonomiye ise 500 milyon dolarlık katkı sağlandı.

Akşam Gazetesi

Türkiye tohum konusunda kendine yeten ve tohum ihraç eden bir ülke konumunda. Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, sertifikalı tohum üretiminin 10 yılda iki kat artarak, 1 milyon 300 bin tona ulaştığını söyledi.

117 ÜLKEYE İHRACAT

Türkiye'nin Avrupa'da tarımsal hasıla açısından 1'ci, dünyada ise 9'uncu sırada olmasında tohumculuk sektörünün payının değerli olduğunu belirten Güler, "Fide, fidan ve süs bitkilerinde de üretimimiz her yıl artıyor. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz ile her konuda uyum içinde ve çok hızlı, sonuç odaklı çalışıyoruz. Bu başarılarla da yetinmiyor, Türkiye'nin bereketini dünya sofralarına taşıyoruz. Bundan 20 yıl önce ihracatının üç katı kadar ithalat yapan bir tohumculuk sektörü varken, bugün ihracatın, ithalatı karşılama oranı yüzde 147 olan bir sektörümüz var" diye konuştu. Türk tohumculuk sektörünün artık 117 ülkeye tohum ihraç ettiğini belirten Güler, bu sayının fidan ve süs bitkileriyle birlikte 130'a ulaştığını söyledi. Güler, "327 milyon dolarlık tohum, 32 milyon dolarlık fidan, 113 milyon dolarlık süs bitkisi ihraç ediyoruz. Yaklaşık 500 milyon dolarlık ihracatla Türkiye'de son 20 yılda sessiz bir devrim yaşadık" dedi.

DESTEKLER ARTIRILDI

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sertifikalı tohum kullanım desteklerini ortalama yüzde 87 artırmasının, sektöre büyük ivme kazandırdığını belirten Hacı Ömer Güler, yerli sertifikalı tohum ve fidan üretimine ayrılan finansman miktarının yüzde 128 artışla 80 milyon liraya çıkarıldığını, Ar-Ge kuruluşlarına ilk kez yüzde 50 hazine faiz desteği sağlandığını söyledi. Güler, tohum yetiştiricilerine yönelik ek desteklerin sağlanmasının önemli bir ihtiyaç olduğunu da kaydetti.

79 ÇEŞİT TOHUM TESCİL EDİLDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'de tarımsal üretimin geleceğini korumak adına tohumculuk sektörüne hibeden krediye ve yatırım projelerine kadar birçok alanda destek sağlıyor. İklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan kuraklık, tuzluluk, düşük sıcaklık, aşırı yağışlar gibi koşullarda uygun ıslah programları gerçekleştiren bakanlık, bu kapsamda şimdiye kadar 79 çeşit tohumu tescil ederken, üretimde de yüzde 20 artış sağlandığını duyurdu. Çalışmalar sonucunda Türkiye'de kullanılan her 100 kilogramlık tohumun yüzde 97'si yurtiçinde üretilir hale gelirken, son 22 yılda tohumluk üretimi 145 bin tondan 1.3 milyon tona çıkarıldı.

TİGEM VE ÖZELDEN 'ORTAK ÜRETİM'

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ile özel sektör arasında tohumculuğu geliştirmek için model geliştirdi. Buna göre, TİGEM ile özel sektör tohumcuları arasında yerli ve milli tohumculuğu geliştirmek üzere Türkiye'nin ihtiyacı olan tohumluklarda ortak üretim modeli başlatılacak. Bu modelle, TİGEM'in geniş arazi gücü, makine ekipman parkı ve tecrübesi özel sektörün dinamizmiyle birleştirilecek.