Sermaye piyasası zorluğu atlattı, artık tek yön ‘yukarı’  

TSPB Başkanı Topaç, “Sermaye piyasası zorlu dönemi başarıyla atlattı. Diplere gelindi artık tek yön yukarı” dedi.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Erhan Topaç, “Sermaye piyasası zorlu dönemi başarıyla atlattı. Menkul kıymetleştirme faaliyetlerinin ülkemizde yaygınlaşması için önemli bir adım atıldı” dedi. Topaç, düzenlediği basın toplantısında, sermaye piyasalarında artık diplere gelindiğini, tek yönün yukarı olduğunu dile getirerek, “Artık yatırımcı sayısı da artacak. Bunu; halka arzlara, piyasanın bir miktar cazip hale gelmesine ve yeni teknolojilere bağlayabiliriz” diye konuştu. Topaç, bu hafta içinde Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) tarafından tamamlanacak varlığa dayalı menkul kıymet ihracına ilişkin de bilgi verdi. 

BANKALARA KREDİ HAVUZU 

Topaç, TKYB’nin, 4 bankanın (Halkbank, Ziraat Bankası, VakıfBank ve Garanti Bankası) bilançosunda yer alan konut kredilerini alacağını anlattı. Erhan Topaç, bankaların 3 milyar 150 milyonluk kredi havuzu olacağını aktardı. 

İlk 9 ayda işlemler yüzde 50 arttı 

İkincil piyasa işlemlerine değinen Topaç, Borsa İstanbul’un, dünyadaki en likit piyasalar arasında yer aldığını belirtti. Topaç, pay piyasası işlemlerinin, yılın 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artarak 3 trilyon TL’ye çıktığını, 2017’de 250 bin kişi civarında olan işlem yapan aylık müşteri sayısının, eylül ayında 350 bin kişiye kadar yükseldiğini bildirdi.