Sermaye piyasaları rekabette güçleniyor... Başkan Erdoğan'dan kara paraya karşı dayanışma çağrısı

Dünya Borsalar Federasyonu İstanbul'da toplandı. Zirveye mesaj yollayan Erdoğan, sermaye piyasalarının küresel rekabet gücünü artırdığını söyledi. Erdoğan kara paraya karşı dayanışma çağrısı yaptı.

AKŞAM GAZETESİ

Dünya Borsalar Federasyonu'nun (WFE- World Federation of Exchanges) genel kurulu ve yıllık toplantısı, İstanbul'da Borsa İstanbul'un ev sahipliğinde başladı. Toplantıya video mesaj yollayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye olarak büyümeyi dengeli ve kapsayıcı bir şekilde sürdürmek, üretim kapasitesini güçlendirmek ve finansal istikrarı kalıcı hale getirmek amacıyla kapsamlı bir ekonomi programı yürüttüklerini dile getirerek, finans sektörünün programın merkezinde yer aldığını söyledi.

İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

"Borsa İstanbul, yalnızca Türkiye'nin değil, tüm bölgenin önde gelen piyasa altyapı sağlayıcısı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor" diyen Erdoğan dijitalleşme, sürdürülebilir finansman ve katılım esaslı ürünlerle borsa ekosisteminin küresel rekabet gücünü artırdığını vurguladı. Erdoğan "Sermaye piyasalarının yalnızca kâr odaklı değil, aynı zamanda sosyal ve çevresel etkiyi gözeten bir anlayışla yönetilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi. Erdoğan şunları söyledi: "Kara para aklama, yasadışı fon transferleri ve manipülatif işlemler küresel piyasalara olan güveni zedeliyor. Bu tehditlere karşı uluslararası işbirliğimizi güçlendiriyor, bilgi paylaşımı mekanizmalarının geliştirilmesine önem veriyoruz. Bir diğer önemli husus dünyanın en zengin kesimi ile en yoksul kesimi arasındaki uçurum giderek derinleşmekte, gelir adaleti hiç olmadığı kadar bozulmaktadır."

YATIRIMCI GÜVENİNİ GÜÇLÜ TUTMALIYIZ

Bugün de devam edecek olan zirvede konuşan Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Korkmaz Ergun, küresel ortamın hızla değiştiğine ve teknolojide hızlı değişimlerle karşı karşıya olduklarına değindi. Bu değişimlerin sermaye piyasalarında büyük riskler yarattığını ancak büyük fırsatlar da getirdiğine vurgu yapan Ergun, Borsa İstanbul'un bu sorunları çözmedeki temel rolünü doğruladığını ifade etti. Ergun, "Ortak görevimiz, kurumumuzun dayanıklılığını artırmak ve yatırımcı güvenini güçlü tutmaktır. Bugün, geleceğe dair içgörülerimizi, bilgilerimizi ve fikirlerimizi paylaşmak için bir araya geliyoruz." dedi. Ergun, işbiliklerinin piyasalar ve daha güvenli yatırımcılar için ortak bir vizyon oluşturmaya yardımcı olacağını kaydetti.

90 ÜLKEDEN KATILIM VAR

Her yıl dünya genelinde 90 ülkeden yaklaşık 250 üst düzey temsilcinin katılımıyla gerçekleşen program, bu yıl da sermaye piyasalarının gelişimi ve sorunlar karşısında sektör tarafından üretilen çözümlerin konuşulduğu buluşma noktası olma niteliği taşıyor.