Sera yatırımları için 7 yıl vadeli, %8.25 faizli kredi 

Ziraat Bankası’ndan sera yatırımlarına büyük destek. Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “Sera 100 birimlik bir yatırımsa 75’ini biz kredi olarak vereceğiz” dedi. Hazine desteğiyle azami faiz %8.25 olacak. 

Ziraat Bankası, seralarda yapılan tarımsal üretimin artırılması, yeni seraların kurulması, atıl durumdaki seraların ekonomiye kazandırılması ve mevcut seraların modernizasyonunu kapsayan yeni bir kredi paketini Antalya’da açıkladı. Kredi paketiyle yeni seraların kurulması, atıl durumdaki seraların ekonomiye kazandırılması ve mevcut seraların tadilat, onarımı ve modernizasyonu amacıyla yapılacak yatırım harcamaları uygun koşullarla finanse edilecek. Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “Sera 100 birimlik bir yatırımsa 75 birimini biz yatırım kredisi olarak vereceğiz. Yatırımı bitirdik, bir de işletme kredisi vereceğiz. Bunu da 14 ay vadede vereceğiz. 10 milyon liraya kadar olan yatırımlarda Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın desteği var” dedi. 

Onarım için de destek 

Diğer taraftan, başta Antalya olmak üzere farklı bölgelerde yaşanan doğal afetlerden etkilenen seralarla ilgili krediler, üreticilerin ödeme güçleri ve gelir elde etme dönemlerine uygun şekilde yeniden vadelendirilecek. Ayrıca bu üreticiler ihtiyaç duymaları halinde, seralarını yeniden kurmaları ya da onarmaları amacıyla, ödeme güçleri dahilinde ilave kredi de kullanabilecekler. Talepler şimdiden alınmaya başladı.

Üreticiler hemen başvuru yapabilir 

Hüseyin Aydın, “Yeni kredipaketi bugünden (dün) itibaren uygulamaya alındı, üreticiler başvurularını yapabilirler” diye konuştu. Banka, 5 yıllık dönemde örtüaltı tarımıyla ilgili olarak toplam 4.1 milyar TL kredi kullandırdı. Kredilerin yüzde 38’lik kısmı yatırımların finansmanına yönelik orta ve uzun vadeli kredilerden oluşuyor.

2 yıl geri ödemesiz, taksitler gelire göre 

- Yeni sera yapımlarında, yatırım harcamalarının azami yüzde 75’ine kadar kredi kullandırılabilecek. 

- Yatırım kredilerine, yatırımın geri dönüş süresine uygun olarak 7 yıla kadar vadelendirilebilecek. 

- Geri ödeme dönemleri ve taksit miktarları da gelir miktarına ve gelir elde etme dönemlerine göre belirlenecek.  

- Yeni yapılacak yatırımlarda yatırımın büyüklüğüne ve işletmeye geçiş süresine bağlı olarak 2 yıla kadar anapara ödemesiz dönem verilebilecek. 

- 1 yıla kadar vadeli kredilere yıllık yüzde 8; 1-4 yıl arası vadeli kredilere yüzde 10; 4 yıldan uzun vadeli kredilere ise yüzde 11 faiz uygulanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın faiz desteği sonrasında üreticiler azami yüzde 8.25 faiz oranıyla uzun vadeli kredi kullanarak yatırım yapabilecek.