Sel baskınlarına karşı ilk ‘mobil taşkın aracı’

Orman Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin ilk ‘mobil taşkın aracını’ hizmete aldı. Araçla özellikle Doğu Karadeniz’de sık yaşanan ani sel baskınlarında yapılacak müdahalelere hızlıca müdahale edilecek.

MİRAY ÇİMEN

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Türkiye’nin ilk mobil taşkın aracını hizmete aldı. Trabzon Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü tarafından hizmete alınan araçla özellikle Doğu Karadeniz’de yaşanan ani sel baskınlarında yapılacak müdahaleler hızlı bir şekilde koordine edilecek. Bakanlık, bu araçla can ve mal kayıplarının önüne geçilmesini hedefliyor. Türkiye’de yıllık ortalama en fazla yağış alan alanlar Doğu Karadeniz’de yer alıyor.

YILIN TAMAMI YAĞIŞLI 

Yağışlar bu bölgede yılın tamamına yayılırken, yer yer ortalama 2 bin 500 milimetreye ulaşıyor. Doğu Karadeniz’de kısa zaman aralıklarında düşen maksimum yağışlar, bazen bir aylık ortalamalardan daha yüksek değerlere ulaşabiliyor. Yağışların bu şekilde olması can kayıplarının da yaşandığı taşkınlara sebep olabiliyor. Bakanlık yetkilileri ise bu taşkınlara anında ve koordineli olarak müdahale etmenin ise taşkın zararlarının azaltılmasında hayati bir önem taşıdığını kaydediyor.

En çok Doğu Karadeniz’de

Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü tarafında, yüksek yağış ortalamasıyla birlikte, topografik ve jeolojik etkenlerden ötürü taşkınların en çok yaşandığı Doğu Karadeniz Bölgesi’nde sel baskınlarına hemen ve koordineli bir şekilde müdahalede bulunmak için Türkiye’nin ilk mobil taşkın aracı hizmete alındı. Bölgede yağışların çok yüksek değerlere ulaştığı zamanlar da olabiliyor.

Can ve mal kaybı önlenecek

Türkiye'nin ilk mobil taşkın aracının Trabzon DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından hizmete alındığını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, araçla bölgede yaşanması muhtemel taşkınlara olay yerinden koordineli, hızlı ve doğru şekilde müdahale edileceğini söyledi. Eroğlu, “Taşkın erken uyarısı veya taşkın haberi alındığı anda olay mahalline hareket edecek olan Mobil Taşkın Koordinasyon Merkezi aracımızdan koordine edilecek olan çalışmalar sayesinde, taşkın zararlarının azaltılması, can ve mal kayıplarının önlenmesi hedefleniyor” diye konuştu.