Sekiz bin konut tamam... Deprem bölgesi bir yılda yeniden ayağa kalktı

Elazığ'da 41 vatandaşın kaybedildiği 6.8'lik yıkım sonrası devletin inşa ettiği konutlar acılara merhem oldu. Depremin birinci yıldönümünde toplam 8 bin konut Başkan Erdoğan'ın katılacağı törenle bugün teslim edilecek...

SERDAR SAĞLAM

Elazığ’da geçen yıl meydana gelen ve 41 vatandaşımızı kaybettiğimiz 6.8’lik depreminin üzerinden tam 1 yıl geçti. 24 Ocak’taki büyük yıkım sonrası devletin inşa ettiği konutlar, yaşanan acıların merhemi oldu. Devlet 6 ayda Elazığ’da 2.517, Malatya’da ise 1.195 konutu teslim etti. Bugün Elazığ’da Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle 5 bin 500 konutun teslimi daha gerçekleştirilecek. Böylece Elazığ’da inşa edilecek toplam 20 bin konutun 8 bini bir yıl geçmeden teslim edilmiş olacak.

26 BİN ADET KONUT

Dün kente gelerek yapılan konutları inceleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremde hayatını kaybeden vatandaşlara başsağlığı dileyerek “Toplam 20 bin konut yapacağımız Elazığ’ımızda 8.000 konutumuzu kardeşlerimize teslim edeceğiz” dedi. Haziran ayına kadar 20 bin konutun tamamının sahiplerine teslim edilmesi hedefleniyor. Malatya’daki konutlarla birlikte toplam 26 bin konut tamamlanmış olacak. Bakan Kurum kısa süre önce Elazığ’da yaşanan 5.3’lük depremde orta hasardan ağır hasara geçen 3.800 bağımsız bölüm tespit ettiklerini, bu konutlar için de gerekli çalışmanın kısa sürede yapılacağını söyledi. Kurum “Bir yıl boyunca aziz şehrimizin yaralarını sarmak için var gücümüzle çalıştık. Yarın (bugün) verdiğimiz sözü tutmanın mutluluğunu yaşayacağız” dedi.

4.764 BİNA YIKILDI

Bugüne kadar bölgede 77 bin binayı incelediklerini anlatan Kurum “Toplam 4.764 binanın yıkımını gerçekleştirdik. 100 bin Elazığlı kardeşimizin hayatını ilgilendiren bir dönüşüm hamlesi başlattık. Elazığ ve Malatya’mızda toplam 26 bin yeni yuvamızı inşa ediyoruz. Ayrıca 36 derslikli 8 okul inşa yapıyyoruz” diye konuştu.

7 MİLYAR LİRA HARCANDI

Elazığ ve Malatya’da yapılacak konutların yatırım değeri yaklaşık 7 milyar TL’yi bulurken, teslim edilen konutlarda hak sahipleri, alacakları yeni dairelerin sadece yüzde 60’ının parasını ödeyecek. Daireler iki yılı ödemesiz 18 yıl vadeyle faizsiz şekilde yapılacak. Taksitler ise bölgesine göre 2+1’lerde aylık 600, 3+1’lerde aylık 700 TL’den başlıyor. Bazı hak sahiplerinin ise evlerini şimdiden 1.800 TL’ye kiraya verdiği öğrenildi. Elazığ’daki deprem konutlarının 13 bini rezerv alanlarda, geri kalanları ise yıkılan konutların yerinde yapılıyor. 

DEPREMDE HAYATINI KAYBEDENLER ANILDI

Geçen yıl 24 Ocak’ta meydana gelen depremde hayatını kaybeden 41 kişi kabirleri başında anıldı. Kızılay Genel Müdürü İbrahim Altan, bazı vatandaşların mezarlarını ziyaret ederken, Elazığ Belediyesi Gençlik Meclisi üyeleri de depremde hayatını kaybedenlerin anısına, isimlerinin asılı olduğu 41 fidan dikti. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri de depremzede ailelere ziyarette bulunarak çeşitli hediyeler dağıttı.

DEVLET OLMASA BU EVLERİ RÜYADA BİLE GÖREMEZDİK

Elazığlı depremzedeler, depremin 1. yılını yeni konutlarında karşıladı. Yeni evine yerleşen depremzede Teslim Salgut, Elazığ’ı devletin yeniden inşa ettiğini dile getirerek, “Allah devletimizden razı olsun, bize lüks evler yaptı. Devletimiz olmasaydı bu evleri belki rüyamızda bile göremezdik” dedi.

ÇOK MEMNUNUZ

Sürsürü Mahallesi’nde yapılan 3+1 dairelerine 2 ay önce yerleşen Nimet Şahin ve Ahmet Şahin çifti ise konutun hızla tamamlanmasından ve kalitesinden çok memnun olduklarını söyledi. Nimet Şahin “Allah devletimizden razı olsun, ara ara devam eden artçıları yeni konutta hissetmedik” dedi. Karşıyaka Mahallesi’ndeki yeni evine yerleşen Aziz Demirelli ise “Allah razı olsun, eski evlerimiz oturulacak gibi değildi” dedi.