'Şehirlerin 3 boyutlu kopyasını çıkardık, izinsiz çiviyi görürüz'

Çevre Bakanı Murat Kurum, “Şehirlerimizin 3 boyutlu dijital ikizlerini oluşturduk. 2020 yılında sistem tüm belediyelerimizin kullanımına açılacak. Böylelikle, yapılar izlenecek ve kaçak yapılar dijital olarak takip edilip, önlenebilecek” diye konuştu. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla bağlı kuruluşlarının 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan bakan Murat Kurum, bütçe teklifinde bakanlığın bütçesinin 2 milyar 827 milyon 733 bin lira olarak belirlendiğini söyledi. Türkiye’nin dijital dönüşümüne geçişinde önemli bir kilometre taşı olarak görülen Coğrafi Bilgi Sistemleri Kararnamesi’nin yayımlandığını hatırlatan Bakan Kurum, şunları söyledi:

BELEDİYELERE AÇILACAK

“Buna göre, şehirlerimizin yeşil alan ve donatı ihtiyaçları anlık olarak takip edilebilecek ve gerekli yatırımların yönlendirilmesi sağlanacak. Şehirlerimizin 3 boyutlu dijital ikizlerini oluşturduk. 2020 yılında sistem tüm belediyelerimizin kullanımına açılacak. Böylelikle, yapılar izlenecek ve kaçak yapılar dijital olarak takip edilip önlenebilecek. Yüksek maliyetlere sebep olan mükerrer veri üretiminin önüne geçilecek.”

65 BİN BİRİM DÖNÜŞÜYOR

2012’de kentsel dönüşüm seferberliğini başlattıklarını hatırlatan Kurum, şöyle devam etti: “Ülkemizin tamamında 1 milyon 330 bin konutu dönüştürdük, 5 milyondan fazla vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağladık. Kentsel dönüşüm projeleriyle bugüne kadar yaklaşık 13 milyar lira kaynak kullandık. İllerimizden gelen strateji belgelerinden edindiğimiz sonuçlar acilen dönüştürülmesi gereken 1.5 milyon konutumuz olduğunu, bu konutları en fazla 5 yıl içerisinde dönüştürmemizin gerekliliğini ortaya koydu.” Kurum, bu yıl TOKİ’yle 25 bini İstanbul’da olmak üzere toplam 65 bin bağımsız birimin dönüşümünün bitirileceğini bildirdi.

2020’DE 38 İLE MİLLET BAHÇESİ

Yeşil alan miktarını 15 metrekareye çıkarma hedefiyle millet bahçesi hedefine süratle devam ettiklerini vurgulayan Kurum, 6 ilde 13 millet bahçesini açtıklarını söyledi. Kurum, 2020 yılında 38 ilde millet bahçesini hizmete sunacaklarının da altını çizdi.

İKİNCİ ‘50 BİN SOSYAL KONUT’ KAMPANYASI SENEYE BAŞLIYOR

TOKİ’nin 5 Mart 2019’da 67 ilde 140 projeyle başlatılan 50 bin sosyal konut projesini yürüttüğüne dikkati çeken Kurum, “50 bin konutumuzun 22 bin 380’inin ihale süreçlerini tamamladık, kalan konutlarımızın ihalelerini de en kısa sürede tamamlayarak vatandaşlarımıza söz verdiğimiz 50 bin sosyal konutun teslimini bir an önce yapacağız. İkinci 50 bin sosyal konut kampanyamızı da 2020 içinde başlatacağız. 2023’e kadar hedefimiz 250 bin sosyal konutu üretmek” diye konuştu.  Kurum, “Denetimlerle tam 22 milyon vatandaşımızın depreme dayanıklı konutlarda güven içinde oturmasını sağladık” dedi.

‘SIFIR ATIK’LA 100 BİN KİŞİYE İŞ

2017’de Sıfır Atık Projesi’ni başlattıklarını anımsatan Bakan Kurum, şu bilgileri verdi: “Bugüne kadar 4 milyon tonun üzerinde değerlendirilebilir atığımızı topladık, geri dönüşüme kazandırdık. Uygulamanın tam anlamıyla hayata geçirilmesiyle birlikte, yıllık 20 milyar liralık bir ekonomik kazanç, 100 bin vatandaşımıza doğrudan istihdam sağlayacağız.”