Scooter'la kargo dağıtıp 5 bin TL kazanma fırsatı

Aynı gün teslimat uygulamasının mimarı Rıdvan Göçemen, gençlere gelir yaratacak bir iş fikri üzerinde çalışıyor. Bu yeni modelle, üniversite öğrencileri elektrikli scooter'la kurye dağıtıp ayda 5 bin TL'ye kadar gelir elde edebilecek.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Aynı gün ve ertesi gün teslimat modeliyle dağıtım sektöründe fark yaratan teknoloji girişimi PackUpp, yoğun trafik nedeniyle büyük araçların girmekte zorlandığı sokaklar için alternatif bir dağıtım sistemi üzerinde çalışıyor. Panelvan, minivan ve motosikletin ardından elektrikli scooter’larla kargo dağıtımı yaptırmaya hazırlanan şirket, bu modelle, okurken çalışmak zorunda olan üniversite öğrencilerine de ek gelir yaratmayı hedefliyor.

MEVZUAT BEKLENİYOR

Üzerinde çalıştıkları bu projeyle okurken geçimini sağlamak zorunda olan öğrencilere aylık 5 bin TL’ye varan oranlarda gelir yaratacaklarını anlatan PackUpp’ın kurucusu Rıdvan Göçemen, “Bu dağıtım modeliyle bizimle çalışmak isteyen öğrencilere ders saatleri dışında kargo dağıtmaları için elektrikli scooter, çanta ve kask vereceğiz. İsteyen öğrenci kendi scooter’ıyla da sisteme dahil olabilecek. Xiaomi scooter’larıyla bir anlaşma yaptık. Bu dağıtım modelini Nişantaşı gibi günün her saatinde trafik sorununun yaşandığı, dar yollara sahip bölgelerde uygulayacağız. ABD, Rusya ve AB’de ek gelir elde etmenin önü çok açık. Türkiye’de mevzuat engelleri çok yüksek. Elektrikli scooterların normal yolları kullanabileceğine dair bir düzenlemesi yapılır yapılmaz projemizi hayata geçireceğiz” dedi. 

TÜRK TEKNOLOJİSİNİ YURTDIŞINA TAŞIYACAK

Koronavirüs salgınıyla birlikte evde kalan tüketici, online alışverişe yöneldi. 2020’nin ilk 6 ayında e-ticaret hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64 artarak 91,7 milyar TL’ye yükseldi. Yılın son 6 ayında bu rakamın 100 milyar TL’nin üzerine çıkması öngörülüyor. E-Ticaretin gelişmesi için en önemli adımın lojistiğin gelişmesi olduğunu vurgulayan Rıdvan Göçemen, şunları kaydetti: “26 yıllık Amazon 2019 yılında 3,5 milyar adet paket transferi gerçekleştirirken 112 yıllık UPS 5,2 milyar paket transferi gerçekleştirdi. Bunda Amazon’un hızlı teslimat hizmeti vermesinin etkisi büyük. Biz de hızlı teslimat hizmetiyle bu dönemde günde 5 bin teslimat yapar hale geldik. Şu anda İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Bodrum, Antalya’dayız. Önümüzdeki dönemde yeni bir yatırım turuna çıkarak AB ülkeleri ve ABD’ye açılma planları yapıyoruz. PackUpp Ekspres markamızla yakında bireysel taşımaya da gireceğiz.” 

12.5 MİLYON TL YATIRIM ALDI

2017 yılında Türkiye’deki ilk motosikletli yolculuk projesi Taximoto’yu başlatan ancak cezalar nedeniyle Uber gibi 2018 yılında kapatmak zorunda kalan Rıdvan Göçemen, 2019 ocak ayında Semih Emre Özcan ortaklığıyla PackUpp’ı kuruyor. Aynı gün ve ertesi gün teslimat hizmeti sunan teknoloji girişimi PackUpp, salgın sonrası iş hacmini yüzde 100 artırıp günde 5 bin teslimat yapar hale geldi. Firma, bu başarısıyla 1 yılda 12.5 milyon TL’lik değerleme yatırımı aldı.