Savunmaya kaynak fonuna erteleme... Tasarı 2025 kaldı

Yüksek limitli kredi kartından savunma fonuna destek öngören tasarı dün Meclis'e geldi. Ancak görüşmeler sürerken tasarının 2025 yılına ertelendiği duyuruldu.

Akşam Gazetesi

Savunma sanayiine kaynak öngören düzenlemeler yeni yıla ertelendi. Tasarı dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na geldi ancak tümü üzerindeki görüşmeler sırasında AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, azıklama yaparak fonla ilgili düzenlemenin 2025 yılına bırakıldığını duyurdu. AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplanan komisyonun görüştüğü 12 maddelik kanun teklifinde Savunma Sanayi Fonu'nun gelirlerini artırmaya yönelik çok sayıda hüküm yer alıyordu. En dikkat çekici olanı ise limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 lira ücret alınması göze çarpıyordu.

Düzenleme ayrıca motor silindir hacmi 100 cm3 altında olan motosiklerler ile motor gücü 6 kW ve altı olan motosikletler MTV kapsamına alınmasını, drone ile ÖTV matrahı 5 bin lira ve üzeri olan kol saatlerine ÖTV öngörüyordu. Savunmaya ek kaynak öngören paketle ilgili sürpriz adımla ilgili ilk sinyali dün sabah saatlerinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek verdi. NTV'nin canlı yayınına katılan Şimşek yeni düzenlemelere ilişkin konuların yeniden değerlendirileceğini söyledi. Şimşek "Eleştirilere kulaklarımızı tıkayamayız. Gelen değerlendirmeleri Meclis dikkate alır. Ben de bütçe dışı fonları ilkesel olarak doğru bulmuyorum. Ama bazı fonlar ihtiyaç" dedi.

Şimşek'in bu açıklamalarının ardından gözler Meclis'e çevrilirken konunun da AK Parti Meclis Grubu tarafından yeniden değerlendirildiği öğrenildi. Daha sonra toplanan TBMM Plan Bütçe Komisyonu ise tasarının görüşmelerini erteledi. Tasarıda sadece 100 bin lira ve üstü limitli kredi kartlarından alınacak 750 liralık paydan fona 2025 yılında 13.1 milyar lira aktarılması öngörülüyordu.

CİDDİ FON AKIŞI VAR

Şimşek, gelecek hafta ABD'de katılacağı toplantılara ilişkin de bilgiler vererek, IMF-Dünya Bankası Toplantıları marjında bütün yatırım bankalarının etkinlikler yaptıklarını söyledi. Şimşek, şunları söyledi: "Son 1 yılda da çok güçlü destek gördük, ciddi bir fon akışı var. Bu fonlar piyasaya göre hem daha ucuz kaynak hem de daha uzun vadeli. uluslararası çok taraflı bankalarla yoğun diyalogumuzu devam ettireceğiz. Günde 15'e yaklaşan toplantılarımız olacak, yaklaşık 5-6 günümüz ABD'de geçecek."

PROGRAM SONUÇ VERİYOR

Bakan Şimşek uygulanan ekonomik programla ilgili sorular üzerine şunları söyledi:

■ Ekonomi programımız sonuç veriyor. Net rezerv artışı 100 milyar doları aştı. Biz Türkiye'de rezerv yeterliliğini sorun olmaktan çıkardık.

■ Enflasyonda ve fiyat artışlarında yavaşlama var, bu devam edecek. Bu konuda kararlıyız, programı uygulayacağız ve enflasyonu düşüreceğiz.

■ Temel mallarda yıllık enflasyon yüzde 28'e düştü. Hizmet enflasyonu düşmeye başladı ama dünyada katılık var. Kira artışındaki yüzde 25'lik üst limiti kaldırınca yenilenen kira sözleşmelerinde yüzde 120'ye yakın artış oldu. Kira artışlarının enflasyona etkisi bir yıl sonra normalleşmiş olacak.

■ Zamana ihtiyaç var, sabırla politikayı uygulacağız. Geriye bakmayalım önümüze bakalım.

DEVLET ARAÇ SATIŞINA BAŞLIYOR

Şimşek, kamuda alınan tasarruf tedbirleriyle kiralık araçların ocak-ekim döneminde yüzde 15 azaltıldığını, personel genişlemesinin durdurulduğunu bildirerek, "Yakında Özelleştirme İdaresi, kamunun mülkiyetindeki araçların satışına başlayacak. En son 1000 civarında araç özelleştirmeye devredilmişti" dedi.