Savunmanın satıcıları artık almaya geliyor

Türk savunma sanayiinin üretim gücünün sergileneceği SAHA EXPO, İstanbul'da yapılacak. Türkiye'nin savunmada etkileyici noktalara gelmesi sonucu eskiden satış yapan ülkeler artık almaya geliyor.

Türkiye'de savunma ve havacılık sanayii yıldan yıla gelişimini artırıyor. Geçtiğimiz yılı 5.5 milyar doları aşan ihracatla kapatan sektör, bu yılın ilk 5 ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9 artışla 2.2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Türkiye'nin hem kendi ihtiyacını karşılayan hem de dünyaya teknoloji ihraç eden ülke olması için yerli teknolojileri ve yerli üretimi destekleyen SAHA İstanbul Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi kümelenmesi, ekim ayında dünyanın sayılı savunma sanayii fuarlarından SAHA EXPO'ya hazırlanıyor. Türkiye'nin savunmadaki etkileyici noktalara gelmesi sonucu dünyada eskiden satış yapan ülkeler artık alıcı olarak geliyor.

YERLİLİK ORANI % 80

Bu yıl 90 bin metrekare alanda 1300 firmanın katılımıyla İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenecek fuar, yerli uzay, savunma ve havacılık girişimlerinin globale açılan kapısı olacak. Türkiye'nin savunma sanayiinde artık tüketen değil üreten konumunda yer aldığına dikkat çeken SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim Uça, "2024'te yerlilik oranımız yüzde 80'lerin üzerine çıktı. Türkiye ihracatta da dünyada önemli bir oyuncu haline geldi. Biz artık alan tarafta değil, satan taraftayız. Eskiden fuarlarımıza yabancı firmalar ürün satmaya gelirlerdi, artık satıcılar değil, tedarikçileri fuara gelmeye başladı" dedi.

150 BİN ZİYARETÇİ

Bu yıl 22-26 Ekim tarihlerinde düzenlenecek SAHA EXPO'da bu ilgiye bir kez daha şahit olacaklarını vurgulayan Uça, şunları kaydetti: "Fuara bu yıl Amerika Birleşik Devletleri'nden Vietnam'a, Çin'den Kore'ye, Avrupa ve Asya ülkelerinden Afrika ülkelerine kadar pek çok katılımcı var. 150 bin kişinin ziyaret etmesini öngördüğümüz fuara 400 heyet, 600 resmi heyet, 200 firmanın alım heyetinin gelmesini bekliyoruz. Yerli üreticileri, teknolojileri dünyanın ihtiyacı olan alıcılarla buluşturacak çok güçlü bir SAHA EXPO'ya hazırlanıyoruz."

1200 FİRMA ÜYE

Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul 1200'den fazla firma ve 29 üniversiteyle Türkiye'nin teknoloji geliştirme kapasitesine katkı sağlıyor. Platform, sistem ve altsistem üreticilerini bir araya getirerek yeni işbirlikleri kuran SAHA İstanbul, dışa bağımlılığı azaltmak ve yerli yetenekler geliştirmek maksadıyla 52 sektörden firma ve bünyesindeki 11 komite vasıtasıyla projeler geliştiriyor.

2 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA BEKLENİYOR

2022 yılında 1 milyar doların üzerinde ticari anlaşmaya imza atıldığını hatırlatan SAHA Expo Genel Müdürü Murad Çakır, şunları söyledi: "Açıklanmayan rakamlar da vardı. 2024 yılında bu rakamın 2 milyar doların üzerine çıkmasını bekliyoruz. Savunma sanayii hızla büyüyor. Buna bağlı olarak da yurtdışı satışlarımız da arttığı için ihracat imkanları da daha fazla olacaktır diye değerlendiriyoruz."

YOĞUN İLGİ VAR

SAHA Expo 2024'te uzay, yapay zeka, siber güvenlik, yazılım gibi alanlarda pavilyonlar oluşturduklarını da belirten Çakır, bu yolla KOBİ'leri göz önüne çıkaracaklarını kaydetti. Çakır, ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Güney Kore, Vietnam ve Balkan pavilyonlarının da fuarda yer alacağı kaydetti.

ALPAR İLK KEZ VİTRİNE ÇIKIYOR

Türkiye'nin ilk ağır sınıf insansız kara aracı ALPAR, bugün Fransa Paris'te başlayacak olan Avrupa'nın en büyük, dünyanın önde gelen savunma sanayii fuarlarından Eurosatory'de vitrine çıkacak. Otokar tarafından üretilen ve ilk kez geçen yıl tanıtılan ALPAR'ın sürüş kontrolleri ve algoritmaları geliştirildi.