Savunmanın ihracatı bu hızla otomotivi geçer

Sarsılmaz Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, savunma sanayiinin çok yakında otomotiv sektörünü geride bırakarak, Türkiye'nin en çok ihracat yapan sektörü olabilme potansiyeli taşıdığını söyledi.

AKŞAM

DURSUN TOPÇU

Sarsılmaz'ın Düzce'deki fabrikasında düzenlenen ve yeni satın aldığı Best Defence silah kulelerinin tanıtıldığı toplantıda konuşan Sarsılmaz Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, savunma sanayiinin çok yakında otomotiv sektörünü geride bırakarak, Türkiye'nin en çok ihracat yapan sektörü olabilme potansiyeli taşıdığını söyledi. Aliş, "Sektörümüz geçen yıl savunma sanayii ihracatında yüzde 26'lık artış oranı yakaladı. 2023'ten bu yana yine ihracatta yüzde 70'lik bir artış söz konusu. Savunma sanayiimiz bu büyüme ivmesini sürdürerek, çok yakında Türkiye'nin en büyük ihracat sektörlerinden olacak" dedi.

TEKNOLOJİ ŞİRKETİ

Sarsılmaz'ın 1880'den bu yana 5 nesildir silah üretimine devam eden köklü bir şirket olduğunu belirten Aliş, şunları söyledi: "Ancak özellikle son 20 yılda silah üretiminin yanında artık kendimizi 'bir teknoloji şirketi' olarak konumlandırıyoruz. Savunma sanayii sektörünün her segmentinde varız. Son olarak savunma sanayii teknolojilerinde gösterdiği başarıyla hem Türkiye'de hem yurtdışında kendisini kanıtlamış olan ve uzaktan kumanda teknolojik kuleleri alanında ülkemizin en itibarlı şirketlerinden olan Best Defence'yi de Sarsılmaz ailesine kattık. Bu adımla birlikte ülkemizin savunma sanaii teknolojilerindeki gücünü ve iddiasını daha da artırmış olduk."

15 MİLYAR $'LIK PAZAR

Best Savunma Teknolojileri Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Derebaşı da Koralp Silah Kulesi'nin, yapay zekayı aktif olarak kullanabilen dünyadaki tek sistem olarak ön plana çıktığını söyledi. Derebaşı, "Silah kuleleri sektörü, yıllık 15 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne sahip. Önümüzdeki ilk üç yılda, bu rakamın yüzde 5'ine talip olmayı planlıyoruz. Kapasitemizle, ülkemizin ve müttefik ülkelerin silah kulesi ihtiyacını karşılayabilecek durumdayız" dedi.

Aral Aliş, Best Defence silah kulelerinin tanıtıldığı toplantı sonrası bir araya geldiği Akşam Yurt Haberler Müdürü Dursun Topçu'ya (solda) önemli açıklamalarda bulundu.

YÜKSEK ATEŞ GÜCÜ 'KULEYE' ÇIKTI

Savunma sanayiinin geleceğini 'robotik silah sistemlerinde' gören ve bu doğrultuda 2022 yılında 'bacaklı robot' geliştirilmesi ve üretimi için LA2 Dynamics firmasını kuran Sarsılmaz, 'savunma sanayii odaklı teknoloji şirketi' olma stratejisini hayata geçirme yolunda önemli bir adım daha attı. Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri (UKSS) alanında yüksek mühendislik ve entegrasyon kabiliyetine sahip Best Grup 'silah kuleleri' birimini bünyesine katan Sarsılmaz, 'Best Defence' adıyla yeni bir şirket kurarak, 5.56, 7.62, 12.7, 20, 25 ve 30 MM yüksek ateş gücüne sahip silah sistemlerini uzaktan komutalı 'Silah Kuleleri'ne entegre etmesiyle savunma sanayii önemli bir boşluğu dolduracak. Best Defence envanterinde yer alan kara-deniz unsurlarına entegre edilecek ve artık Sarsılmaz silahlarıyla üretilmeye devam edecek.

İNSANSIZ SİSTEMLERE YATIRIM

1.5 yıl önce insansız sistemlere yatırım yapmaya başladıklarının duyurusunu yaptıklarını belirten Sarsılmaz Genel Müdür Yardımcısı Öner Özyılmaz, "Bugün bu alanda ilk somut adımı atmış olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu teknolojilere sahip olabilmek demek, tüm dünyada bir elin parmaklarını geçmeyen sayıdaki üretici arasında yer alabilmek demek. Silah Kulelerinde sahip olduğumuz bu imkanı mühimmatla da birleştirerek, savunma sanayiinde ülkece ihtiyacımız olan mühimmatı, silahı ve uzaktan kumandalı sistemleri bir araya getirmiş oluyoruz" dedi.