Türkiye asker, polis, jandarma ve sahil güvenlik unsurlarının kullandığı silah sistemleri ile araçların üretiminde dışa bağımlılığı en aza indirmek için yeni bir adım daha attı.
Yaklaşık 35 milyar ile bedeli olan 55 yeni projenin hayata geçirilmesi kararı alındı. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından oluşan yeni dünya düzeni içerisinde Türkiye’nin en önemli zaafını milli savunma sanayii alanı oluşturdu. Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel, 1960’lı yılların sonunda Kıbrıs’a müdahaleyi, çıkarma gemisi olmaması ve silah sanayii alanında batıya bağımlılık nedeniyle gerçekleştiremedi. Bülent Ecevit, 1974’te Kıbrıs Barış Harekâtı kararını verdi. Ancak bu kararın ardından Türkiye’ye ABD tarafından uygulanan silah ambargosundan sıkıntılara neden oldu. ABD ambargosundan alınan ders, milli savunma sanayiinin önemini ortaya çıkardı.
1974’ten itibaren milli savunma sanayiinin temelini atmaya başlayan Türkiye, 2011’den itibaren bu alandaki ivmeyi hızlandırdı. Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekatı, ABD’ye rağmen başlatılan operasyonun milli savunma sanayii alanında atılan adımların önemini de tescil etti.