Savunmada tarihin en büyük ihracat ‘ATAK’ı

Türkiye ile Pakistan arasında 30 adet T129 ATAK helikopterinin satışına yönelik imzalar atıldı. Bu sözleşmeyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinin tek seferde yapılan en büyük savunma sanayii ihracatı gerçekleştirilmiş oldu. 

Türkiye ile Pakistan arasında 30 adet T129 ATAK helikopterinin satışına yönelik imzalar atıldı. Bu sözleşmeyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinin tek seferde yapılan en büyük savunma sanayisi ihracatı gerçekleştirilmiş oldu. Savunma Sanayii Başkanlığı’nın açıklamasına göre, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile Pakistan Savunma Bakanlığı arasında süren T129 ATAK helikopteri sözleşme görüşmeleri nihai sonuca ulaştı. Bu tarihi ihracatın 1.5 milyar dolara karşılık geldiği ifade ediliyor.  

EĞİTİM VE MÜHİMMAT DA VAR 

TUSAŞ bu satışın yanı sıra, lojistik, yedek parça, eğitim ve mühimmat anlamında geniş bir sözleşme paketi üzerinde uzlaşma sağladı. Zorlayıcı iklim ve coğrafya koşullarına uygun olarak geliştirilmiş tasarımıyla T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri, yeni nesil görev ve silah sistemleri ve sınıfındaki en üstün performans ve manevra özellikleriyle Türk Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığı envanterinde kullanılıyor.  

İLK TESLİMAT 3-4 AY SONRA

Türkiye ve Pakistan’da kapsamlı testlere tabi tutulan helikopter, tüm testleri başarıyla geçerek gereksinimleri karşıladı. Bu kapsamda ilk teslimat 3-4 ay sonra yapılacak. Bu helikopter eğitimlerde kullanılacak. Diğer teslimatlar 1 yıl kadar sonra başlayacak. 

Türkiye ‘şampiyonlar ligi’nde

ATAK helikopteri, Pakistan’a yapılan ihracatla Türkiye’yi dünyanın vitrinine çıkardı. Türkiye, ATAK satışıyla ABD, Rusya ve Fransa’dan sonra taarruz helikopteri ihracatı yapan 4. ülke oldu. Taarruz helikopteri üretmek bu alanda ‘şampiyonlar ligi’ne girmek anlamına geliyor. ATAK, kendi sınıfının en etkin helikopteri olarak öne çıkıyor. ATAK, kabiliyetleriyle rakiplerinden ayrılıyor. 

3 SAAT HAVADA KALIYOR

Rakipleri 1.5-2 saat havada kalabilirken ATAK helikopteri, 3 saat havada kalma süresiyle bu alanda tüm rakiplerini geride bırakıyor.

52 derecede uçtu

Pakistan'da zorlu testlere tabi tutulan ATAK, Himalayalar’da 14 bin feet yüksekliğe çıktı, çölde 52 derecede uçtu. ATAK, kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olma özelliğini de yine ispat etti.