Savunmada milli projeler hızlanıyor

Savunma Sanayii İcra Komitesi dün ilk kez Başbakan Yıldırım başkanlığında toplandı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da ilk kez komitede hazır bulundu. Toplantıda TSK'nın modernizasyonu ve savunmadaki milli projeler masaya yatırıldı. 

Hakkı KURBAN

Savunma Sanayii İcra Komitesi, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında dün toplandı. Başbakan Yıldırım, Savunma Sanayii Müsteşarlığında yapılan toplantıya ilk kez başkanlık yaptı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da, ilk kez Komite'de yer aldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir'in de katıldığı toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) modernizasyonu ve savunma sanayii altyapısının geliştirilmesine yönelik önemli milli projeler ve faaliyetler ele alındı.

RUSYA'YLA UZUN  MENZİLLİ FÜZE

Özellikle Rusya ile yeni döneme giren ilişkiler çerçevesinde, başta uzun menzilli füze savunma sistemi olmak üzere yürütülecek projelerle başta havacılık olmak üzere milli projeler değerlendirildi. Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin ardından Moskova yönetimi ortak çalışma önerisinde bulunmuştu. Toplantıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Bundan sonra sorunların kapımızı çalmasını beklemeyeceğiz, bundan sonra bıçak kemiğe dayanana kadar sabretmeyeceğiz, gırtlağımıza kadar bataklığa gömülmeye rıza göstermeyeceğiz. Artık sorunların üzerine biz gideceğiz" sözleriyle özetlediği yeni güvenlik konseptine uygun projeler masaya yatırıldı ve bu kapsamda TSK'nın öncelikli ihtiyaçları ele alındı.

Milli Uzay Ajansı için geri sayım

Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında ayrıca, ATAK helikopterleri için yerli motor geliştirilmesi ve kurulması için geri sayımın başladığı 'Milli Uzay Ajansı'nın görev alanına girecek konularla FETÖ'nün darbe girişiminin ardından şehir dışına taşınan askeri birliklerle ilgili detaylar da görüşüldü.

Gündem milli jet

Türkiye'nin en önemli milli savunma projelerinin masaya yatırıldığı toplantıda, çalışmaları devam eden Türkiye’nin ilk milli jeti TF-X Projesi'nde gelinen nokta ve İngiliz motor devi Rolls Royce’un, 'ortak üretim', 'bilgi-teknoloji taransferi' ve 'üçüncü ülkelere satış' haklarının Türkiye'de bulunmasını da öngören, 'jet motoru üretimi' teklifi de değerlendirildi.