Savunmada hedef: Yüzde 80 yerlilik!

Savunma sanayiinde yerlilik oranının yükseltilmesi için yol haritası çiziliyor. Sürecin şifreleri Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'tan: Kritik teknolojilere daha çok odaklanmayı ve yerlilik oranını % 80'e çıkarmayı hedeflemekteyiz. Önümüzdeki süreçte 2017-2021 Stratejik Planı da devreye sokulacak.

Hakkı KURBAN

Savunma sanayiine yönelik ARGE yatırımları meyvesini vermeye başladı. Yüzde 60’lar seviyesine yükselen yerlilik oranında yeni hedef ise yüzde 80 olarak belirlendi. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Ar-Ge yatırımlarının sonucu olarak savunma sanayiinde kritik teknolojilere daha çok odaklanmayı ve yerlilik oranının yüzde 80 olmasını hedeflemekteyiz" dedi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) da, 2017-2021 Stratejik Planı’nı devreye sokarak, bu süreci hızlandıracak. Savunma sanayine yönelik hedefler, SSM’nin 2017 Performans Programı’na yansıdı. Programı değerlendiren Bakan Işık, şu ifadeleri kullandı:

TEKNOLOJİK-BİLİMSEL İLERLEME

"Savunma projelerindeki temel önceliğimiz TSK ve güvenlikten sorumlu kurumlarımızın imkân ve kabiliyetlerinin artırılması, savunma sanayimizin geliştirilmesidir. Bu doğrultuda teknolojik, bilimsel ve insan kaynaklarıyla ilgili ilerlemeleri takip ederek ve ülkemizin milli ve yerli kaynaklarından azami ölçüde faydalanılması için çalışıyoruz.

AR-GE'YE 1 MİLYAR DOLAR

Sürdürülebilir ve yurtdışında rekabet edebilir bir savunma sanayisini tesis etmek üzere savunma ve havacılık ihracatına destek vermekteyiz. Bu sayede sektör stratejik bir dönüşüm yaşamıştır. Bundan 14 yıl önce yüzde 80 oranında dışa bağımlı sektörden, bugün binden fazla şirketimizin, KOBİ’nin, araştırma kuruluşlarımızın ve üniversitelerimizin katılımını sağlayan, Türkiye’nin bu alanda bütün üretim gücünü seferber eden bir yapıya dönüşmüştür. Sektör, son dönemde yıllık yaklaşık 1 milyar dolar seviyesinde Ar-Ge harcamasıyla Türkiye’nin en fazla Ar-Ge ve teknoloji yatırımı yapan sektörü konumuna gelmiştir." 

Portföyde 400 proje var

Programa göre, yüzde 80 yerlilik oranına ulaşılabilmesi için 2017-2021 Stratejik Planı da devreye sokulacak. TSK ihtiyaçlarının yurtiçinden karşılanma oranını artırabilmek için, marka yaratabilecek bir yan sanayi tabanı için çalışılacak. Halen SSM’de 400’ün üzerinde projeden oluşan, 'proje portföyü' bulunuyor.

8 milyar $ ciroya ulaştı 

Savunma ve havacılık cirosu içinde yan sanayii payının ortalama yüzde 30’lar seviyesine çıkarılması hedefleniyor. 2016 yılı sonu itibarıyla savunma ve havacılık sanayi 2 milyar dolar ihracat, toplam 8 milyar dolar ciro yapan bir sektör haline ulaştı.