1
Türk savunma sanayisi, Katar'a kapsamlı bir zırhlı araç satışı gerçekleştirecek. Nurol Makina'nın, Katar Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla imzaladığı sözleşme kapsamında yüzlerce zırhlı aracın yanı sıra birçok savunma sanayisi ürünü de ilk kez ihraç edilecek.
Savunma sanayisi kaynaklarından alınan bilgiye göre, zırhlı kara aracı üreticilerinden Nurol Makina'nın, Katar ile yürüttüğü sözleşme görüşmelerinde savunma sanayisi adına başarılı sonuçlara imza atıldı.
Sözleşme kapsamında, Nurol Makina tarafından üretilen yaklaşık 400 adet Ejder Yalçın 4x4 Zırhlı Muharebe Aracı ve ilk kez mayıs ayında düzenlenen 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda "Hafif Zırhlı Araçlarda Yeni Bir Çağ Başlıyor" şeklinde iddialı bir sloganla lansmanı yapılan NMS 4x4'ten 100 adetten fazla ihraç edilecek.
İlk kez mart ayında Tunus'a ihraç edilen Ejder Yalçın, Özbekistan ile 24 hazır alım, bin adetlik ortak üretim için imzalanan mutabakat muhtırasının ardından ihracat başarısını sürdürdü.
NMS'nin ise lansmanının üzerinden 7 ay gibi kısa bir süre geçmesinin ardından ilk ihracı gerçekleşmiş olacak. Böylece NMS ilk kez bir ülkenin envanterinde yer alacak.
Katar Milli Günü'nda halkı selamlayacaklar
Çöl kamuflajıyla ilk kez Katar Milli Günü etkinliklerinin provalarında görüntülenen Ejder Yalçın ve NMS araçları, etkinlikler kapsamında düzenlenecek askeri geçit töreninde halkın karşısına çıkacak.
Nurol Makina yetkilileri ise konuya ilişkin soruları yanıtsız bıraktı.
ASELSAN için yeni ihracatlar
ASELSAN'ın, 14 ülkede kullanılan Uzaktan Komutalı Silah Sistemi ailesini en yeni üyelerinden olan ve Türkiye'de Kirpi araçlarıyla güvenlik güçlerinin kullanımına sunulan Sarp-Dual, ilk kez ihraç edilecek.
Sarp-Dual'e, ana silahların yanı sıra yardımcı silah olarak 7,62 milimetre makineli tüfek takılabiliyor.
Bu yılın başında ASELSAN tarafından tamamıyla yerli olarak geliştirilen SARP-DUAL, gelişmiş balistik çözüm uygulayabilen, bilgisayar denetimli atış kontrol fonksiyonlarına, otomatik hedef izleme ve hareket halinde atış yapabilme yeteneğine sahip, gerektiğinde silah başından elle yönlendirilebilen ve atış yapılabilen bir silah sistemi olarak dikkati çekiyor.
Son olarak Kuveyt'teki Körfez Savunma ve Havacılık Fuarı'nda sergilenen Tanksavar Füze Atıcı Sistemi de araçlarla birlikte ilk ihracat başarısına imza atacak.
Kullanıcı etkileşimini en aza indirecek şekilde tasarlanan sistem, bilgisayar kontrollü atış kontrol kabiliyetine sahip bulunuyor.
Modüler yapı sayesinde kule üzerinden Kornet, Hellfire, Javelin, Shershen ve OMTAS gibi tanksavar güdümlü mermileri ateşlenebiliyor. Seçilen füzenin güdüm sistemine göre kule üzerine RF veya lazer işaretleyici yerleştirilebiliyor. Füze sayısı, kullanıcı taleplerine göre değiştirilebiliyor. Füzelere ilave olarak sisteme yakın koruma maksatlı 7,62 mm ve 12,7 mm makineli tüfekler ve 25 mm top entegre edilebiliyor.
ASELSAN'ın araçlarla birlikte ihraç edilecek bir diğer ürünü ise IGLA Füzesi Fırlatma Sistemi olacak.
Temel silah olarak IGLA ve IGLA-S füzesini kullanan, bilgisayar kontrollü, sabit ve döner kanatlı uçaklar ile İHA’lar ve seyir füzelerine karşı etkili bir çözüm sunan sistem, hızlı ve hassas hedef pozisyonu tespit yeteneği sayesinde MANPADS konfigürasyonlarına kıyasla kısa reaksiyon süresi, yüksek ateş gücü ve yüksek isabet kabiliyeti sağlıyor.
AA