Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yeniden gündeme gelen SAMP-T füzesiyle ilgili olarak "Türkiye'nin hava savunma ihtiyacı çok kapsamlı. Patriot ve SAMP-T'yi görüşebiliriz diyoruz. Ama bu aşamada dahi teslimat süreleri 3 seneden filan başlıyor" dedi. Demir, uzun menzilli yerli ve milli füze sistemi Hisar'ı kastederek "Biz SAMP-T ürününün benzerini çoktan yapmış olacağız" diye konuştu. TRT Haber'de soruları yanıtlayan Demir, Rusya'dan satın alınan S-400'lerin ikinci partisinin alımının gündemde olduğunu da açıkladı. Demir, "Türkiye düşündü taşındı Amerika ne derse desin ben ikinci sistemi de alacağım diye inatlaşıyor manzarasından çok Türkiye baştan verdiği kararın aynısını uygulamaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.
ATAK'A TALEP VAR
"Türkiye savunma sanayiinin sahaya verdiği ürünler, emsalleriyle boy ölçüşecek ve onlardan da daha iyi olacak seviyede ürünler. Operasyonlarda yerli silahlar, yerli savunma sistemleri kullanılıyor" Demir Atak helikopterlerini örnek gösterdi. Demir "Atak helikopterlerimiz için dünyada önemli ölçüde talep var. ATAK-2 ana hatlarıyla daha fazla yük taşıyabilen, daha fazla kabiliyetleri olan bir helikopter olacak. Dünyada şu anda sınıfında en iyi bir, iki helikopter arasında sayılıyor. Sloganımız: Bir şey insan yapısıysa biz daha iyisini yaparız" diye konuştu.
YENİDEN GÜNDEMDE
SAMP-T, İtalya ile Fransa'nın ortaklaşa kurduğu ve bir süre sonra 'Avrupa'nın füzesi' ismiyle anılan bir füze savunma sistemi. Sahip olduğu özelliklerle kendi alanında 'dünyanın en iyilerinden biri' olarak kabul ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye-Fransa-İtalya olarak üçlü attığımız adımları yeniden hayata geçirmek için çalışmalarımızı sürdürme kararı aldık" şeklindeki açıklamasının ardından SAMP-T'nin ortak üretimi yeniden gündeme gelmişti.
HÜRJET'İN TASARIMINDA DEĞİŞİKLİK YAPILIYOR
Anadolu Gemisi'nin bu yıl devreye alınacağını belirten Demir, "Hürjet tasarımcısı arkadaşlarımız gemiye iniş kalkışıyla ilgili çalışmaları yapıyor. Hem bir çıkartma kabiliyeti olacak, hem üzerinde deniz aracı, kara unsurları ve hava unsurları taşıyan bir güç aktarma platformu olacak. İlk halinde bir SİHA/İHA konuşlandırma yoktu. Şimdi ona göre tasarım değişiklikleri de yapılıyor. Hürjetimizi de inşallah 2023'te görmeyi umuyoruz" dedi.