Savunma sanayii Ar-Ge ve yerliliğe odaklanacak

Türkiye ‘yerli’ savunma için stratejik adımlar atıyor. Bu kapsamda savunma sanayiinde dışa bağımlılığı tamamen sonlandıracak yeni projeler yapılacak.

Betül OĞUZ / ANKARA

Savunma sanayiinde dışa bağımlılığın tamamen sonlandırılmasını hedefleyen Türkiye, yeni stratejilere odaklandı. Bu kapsamda yerli, sürdürülebilir ve araştırmacı projeler içeren dev adımlar atılacak. Özellikle Ar-Ge ve yerli üretim çalışmalarına yoğunlaşan Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın (SSM) yeni yol haritasının şifreleri, 2018 programına da yansıdı. Son 14 yılda büyük bir atılım gerçekleştirilen savunma sanayinde, yerli Ar-Ge ve üretim desteklenmeye devam edilecek. Savunma sanayiinde Türkiye’nin yeterliliği artırılırken, sektör diğer sanayi alanlarıyla da entegre edilecek.

ÜRETİM DESTEKLENECEK

Denizlerde MİLGEM’in yanı sıra, yeni tip karakol botu, hızlı müdahale botu, amfibi gemi, arama kurtarma gemisi, süratli amfibi gemi, Perry sınıfı firkateyn modernizasyonu projeleri hayata geçirilecek. Uydu sistemi Göktürk-3 projesi de hayata geçirilecek. Yerli uydumuz Türksat 6A’nın üretimi tamamlanacak, Türksat 5A uydusunun yapımına başlanacak. 

15 ADET HÜRKUŞ-A YAPILACAK

Türk mühendisleri tarafından tasarlanan özgün temel eğitim uçağımız HÜRKUŞ-A’dan 2019’a kadar 15 tane yapılacak. Ayrıca İHA, SİHA, Atak, taktik insansız hava araçları, C-130 ve F-16 uçaklarının modernizasyonuyla farklı roket ve hava sistemleri projeleri devam ettirilecek. Milli tanksavar, milli füze, milli tank ALTAY, yeni tip denizaltı, çıkarma gemisi, hastane gemisi, uçak ve helikopter projeleri de sürdürülecek.