Betül Oğuz - ANKARA
Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın (SSM), sektörün nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması ve AR-GE çalışmalarının geliştirilmesi için 2011'de başlattığı Savunma Sanayii Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) meyvelerini veriyor. SSM, program kapsamında, tamamı milli 44 ayrı proje hayata geçirildi. Bu projelerin AR-GE çalışmalarında, üniversitelerde savunma sanayii konusunda yüksek lisans veya doktora yapan 50'ye yakın akademisyen görev aldı.
DIŞA BAĞIMLILIĞI BİTİRECEK ADIMLAR
SAYP için 22 üniversite ve 35 savunma sanayi şirketiyle imzalanan protokol, başarıyla uygulanıyor. ODTÜ, İTÜ, Hacettepe, Ankara, Sabancı, TOBB ETÜ, Yıldız Teknik gibi üniversitelerle proje geliştiren şirketler, dışa bağımlılığı bitirecek adımlar atıyorlar.
2023 hedeflerine odaklandı
2023 hedefine odaklanan SAYP üniversitelerin yüksek lisans ve doktora programlarında da, savunma sanayii alanında tez çalışmaları yapılması destelenecek. Böylece SAYP projesi ortakları arasında, bilgi ve uzman personel transeri geliştirilecek.
Yoğun gayret gösteriyor
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Mimar Sinan Mühendisler Birliği tarafından düzenlenen "Türkiye'de Savunma Sanayii Çalışmaları Toplantısı"nda yaptığı konuşmada "Artık Türkiye, kritik teknolojileri geliştirme aşamasında. Türkiye'ye sıkıntı verecek, zafiyet oluşturacak teknolojileri geliştirme aşamasında. Artık Türkiye bir silahın bir parçasını değil silah sisteminin tamamını üretmek için yoğun bir gayret gösteriyor" dedi.
Pilot dönemi tamamlandı
SAYP projesinin savunma firmaları ayağını ise ASELSAN, ROKETSAN, TAI, HAVELSAN, BMC, MİLSOFT, FNSS, MKEK gibi dünya markası olmuş şirketlerimiz oluşturuyor. Programa üniversitelerden katılan akademik kadro,