Savunma ihracatında hedef 6 milyar dolar

Savunma sanayii alanında dünyanın en büyük 4. fuarı olan IDEF kapılarını açtı. Açılışa mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Geçen yıl 4 milyar 400 milyon dolar ihracat rakamına ulaştık. 2023 yılında hedefimiz ise 6 milyar dolar” dedi.

Akşam Gazetesi

Katılım açısından dünyanın en sbüyük 4. fuarı olan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF'23) başladı. 16. kez kapılarını açan fuar Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) yönetim ve sorumluluğunda, Tüyap Fuar Merkezi'nde düzenleniyor. Türk savunma sanayisinin uluslararası platforma çıktığı fuarın açılışını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır birlikte yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video mesajla katılım sağladığı fuara 55 ülkeden 1.461 firma katılıyor.

ALANINDA MARKA OLDU

Fuarın açılışında katılımcılara hitap eden Erdoğan, "Geçen yıl 4 milyar 400 milyon dolar ihracat rakamına ulaştık. Bu yılın ilk 6 ayında, 2 milyar 378 milyon dolarlık rekor ihracat seviyesini yakaladık. 2023 yılında hedefimiz 6 milyar dolardır. İnşallah yıl sonu ihracat hedefimizi tutturacağımıza, hatta bu rakamın da üstüne çıkacağımıza inanıyorum" dedi. Fuarın savunma sanayisinde dünya ölçeğinde bir marka haline geldiğine işaret eden Erdoğan, "Fuarımızın, bu sene başarı grafiğini daha da yükselteceğine inanıyorum" diye konuştu.

RÜŞTÜMÜZÜ ISPATLADIK

Türk savunma sanayisi sektörünün, son yıllarda tüm dünyanın hayranlıkla takip ettiği bir başarı hikayesi yazdığına dikkati çeken Erdoğan, sektörün çatışma bölgelerinde sınanan zırhlı araçlarıyla, toplarıyla, roketleriyle, hava savunma sistemleriyle envaiçeşit silah ve radar sistemleriyle rüştünü ispatladığını belirtti.

YENİ ANLAŞMALAR YOLDA

Erdoğan "Geçen hafta yaptığımız Körfez ülkeleri ziyaretimizde, savunma sanayii ürünlerinde tarihimizin en yüksek tutarlı ihracat sözleşmelerine imza attık. IDEF 2023'te, bu anlaşmalara yenilerinin ekleneceği kanaatindeyiz" dedi. Açılışta konuşan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de Türkiye Yüzyılı'nın başladığı Cumhuriyet'in 100'üncü yılında temel hedeflerinin orduyu yerli, milli ve en modern teknolojiye haiz harp araç gereç ve mühimmatıyla donatmak olduğunu belirterek, "Böylece günümüz ve geleceğin muharebe ortamında ordumuzun etkinliğini ve caydırıcılığını daha da artırmaktır" dedi. 28 Temmuz'a kadar açık kalacak olan fuara 689 yerli, 772 yabancı katılımcı olmak üzere toplam 1.461 firma katılıyor. Fuar ayrıca 81 ülkeden 189 heyeti de ağırlayacak.

Fuarın açılış kurdelesini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün kesti.

YILMAZ: ARTIK TAKİP EDİLEN ÜLKEYİZ

Fuarın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Türkiye, savunma ürünlerinde 20 yıl önce yüzde 80 oranında dışa bağımlı haldeyken bu oran günümüzde yüzde 20'lere kadar düşmüştür. 2002 yılında yaklaşık 5.5 milyar dolar bütçeli savunma sanayi projeleri yürütürken geldiğimiz noktada 16 katlık bir artış ile yaklaşık 90 milyar dolar seviyelerine yükselmiş bulunuyoruz" dedi. Yılmaz "Türkiye, savunma sanayi alanında artık takip eden değil takip edilen bir ülkedir" diye konuştu. Yılmaz, yurt dışından IDEF'e gelen firmalara da işbirliği çağrısı yaptı.

120 ANLAŞMA İMZALANACAK

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Türk savunma sanayisi şirketlerinin son teknoloji barındıran platform ve sistemlerinin görücüye çıkacağını belirterek, çok sayıda sözleşme imzalanacağını söyledi. Görgün "IDEF'te görüşme ofisi açan 31 Türk tedarik makamı tarafından katılımcı firmalarla toplam 4 bin 914 planlı ikili görüşme ve 120 anlaşma imzalanmasını öngörmekteyiz" dedi.

NUROL'UN SİLAHLI YÖRÜK'Ü SAHNEDE

IDEF'te önceki yıllarda olduğu gibi Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen birçok ürün ilk kez sergileniyor. Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen zırhlı araçlara NMS Light (YÖRÜK) eklendi. Nurol tarafından sergilenen zırhlıya 30 milimetre silah ve yerli mühimmat eklendi.

CANİK, EN YENİ ÜRÜNLERİNİ SERGİLİYOR

CANiK, IDEF'23'te Türkiye'nin milli 12.7 mm uçaksavarı olan CANiK M2 QCB'nin gelişmiş yeni versiyonu CANiK M3'ü ilk defa görücüye çıkardı. CANiK, alanında dünyada en iddialı ürünlerin başında gelen Venom LR'yi ilk kez fuarda sergiliyor.

ROKETSAN, 7 YENİ ÜRÜNÜYLE FUARDA

Roketsan, ilk kez sergilediği UMTAS GM, MAM-L IIR, MAM-T IIR, SİPER, İHA-230, Mobil Hava Savunma Sistemi ve KMC-U ürünleriyle fuarda yerini aldı. Fuarda 7 yeni ürün sergileyen Roketsan yetkilileri fuar boyunca önemli anlaşma ve iş birliklerine imza atmayı hedefliyor.

SARSILMAZ'DAN OTONOM SİLAH SİSTEMİ SARBOT

SARSILMAZ fuarda yenilenen otonom silah sistemi SARBOT'u ve Cumhuriyetin 100. yılına özel sınırlı sayıda ürettiği SAR tabancayı tanıttı. Sarsılmaz Genel Müdür Yardımcısı Öner Özyılmaz SARBOT'un yüzde 75 yerliliğe sahip olduğunu belirtti.

TÜMOSAN'DAN 16 YENİ ÜRÜN

TÜMOSAN, fuarda 16 farklı ürününü sergiliyor. Sergilenen ürünler arasında Deniz Unsurları alanında önemli üretimler yapan ARES firmasının insansız deniz aracı ULAQ, Marin Motor, Alp güç grupları da bulunuyor. TÜMOSAN'ın Ar-Ge'si yerli ve milli üretim stratejisi yürütüyor.