Satılan sıfır araçların yüzde 40'ını spekülatörler alıyor

Sınıfında liderlik hedefiyle satışa sunulan Renault Austral tanıtımında konuşan MAİS Genel Müdürü Çağdaş, “Sattığımız her 100 aracın en az 40'ını spekülatörler, daha yüksek fiyata satmak için alıyor. Ancak bu yakında bitecek” dedi.

Sümer Demirciler

TÜRKİYE pazarına yeni sunulan Renault Austral tanıtımında konuşan MAİS A.Ş. Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş, bazı AVM ve cami otoparklarında plakalanmış sıfır araçların görüldüğünü anımsatarak, "Şu an şunu rahatlıkla söyleyebilirim sattığımız 100 aracın en az 40'ı spekülatif amaçlı alınıyor" dedi. Satın alınan sıfır km araçların 100-200 bin TL üzerine eklenip satılmaya çalışıldığını açıklayan Çağdaş, "Bu ikinci el piyasasını bozuyor. Ancak sürdürülebilir bir durum değil. Piyasada dengeler oturunca ortadan kalktığını göreceğiz. Biz Renault ve Dacia olarak, çok yakın gelecekte anons edeceğimiz yeni lüks premium markamız olarak, daima istikrarı, istikrar noktasını hedefliyoruz ve her zaman uygun nitelikle, ulaşılabilir bir bulunabilirlikle yaklaşmayı hedefliyoruz" açıklaması yaptı.

YATIRIM ARACI OLDU

Çağdaş, "Türkiye'de normal zamanlarda her 100 aracın 60'ı krediyle satılıyordu. Şu anda peşin satışların çok ağırlıklı olduğunu görüyoruz. Yastık altındaki para, döviz bozuluyor otomobil alınıyor. Çünkü faizi uygun bulmuyor veya dövizde iniş çıkıştan çekiniyor. 'Ama enflasyon var, araç fiyatları artacak' diyor. Otomobil, adeta bir yatırım aracı olarak görülüyor" diye konuştu.

160 BEYGİRLİK HİBRİT

Bugüne kadar üretilen en iyi Renault iddiasına sahip yeni Austral Türkiye'de de tüketicilerle buluşuyor. Sıra dışı bir lansman kurgusuyla Çanakkale Gökçeada'dan Türkiye yollarına çıkan yeni Renault Austral, tanıtıma özel 1 milyon 190 bin TL fiyatıyla 1 Haziran'dan itibaren bayilerdeki yerini alıyor. Nisan ayında ön sipariş toplayan modelin 500 adedi daha ilk gün satılmıştı. Renault Kadjar'ın yerini alan Austral Türkiye'ye üç silindirli, 1.3 lt hacimli turbo benzinli 160 beygirlik mild hybrid motor, CVT şanzımanla geliyor. Yeni modelin 200 beygirlik e-TECH tam hibrit versiyonuysa ekim ayından itibaren satışa sunulacak. Tam hibrit versiyonda arka tekerleklerin yönlendirme fonksiyonu 4CONTROL özelliği de bulunacak.

HEDEFİMİZ LİDER OLMAK

Geçtiğimiz ay ön siparişe açılan 500 adedin dakikalar içerisinde satın alındığını belirten MAİS A.Ş. Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş, "Üzerine 350 tane daha araç aldık. Onlar da aynı şekilde satıldı. Yani çok çok yoğun bir ilgi var" dedi. Çağdaş, bu yıl için toplamda 6 bin adet Austral satışı hedeflediklerini, ekim ayından itibaren de aracın tam hibrit modelinin Türkiye'de satışa sunulacağını ve sınıfında liderlik hedeflediklerini açıkladı.

PAZAR 1.3 MİLYONA KOŞUYOR

"Son dönemde yaşanan enflasyonist ortamdan dolayı bu bekleyen talebe bir de spekülatif alımlar eklendi. Dolayısıyla çok çok yüksek pazarlarla karşılaşıyoruz. İşte şubat ayında pazar 81 bin çıktı. Mart ayında 103 bin çıktı" diye konuşan MAİS AŞ Pazarlama Direktörü Levent Timur, "Nisana geldiğimizde yine 97 bin, bu ay belki 100-110 bin çıkacak. Bunları üst üste koyduğumuzda pazar sanki 1,2 milyon-1,3 milyon adetlere gidiyor gibi gözüküyor. Seçim sonrasında göstergelerin biraz dengeleneceğini düşünüyoruz" dedi.