Satılan her 100 konuttan 5'ini yabancılar aldı

Eylülde konut satışı önceki aya göre yüzde 4.06 artarak 147 bini aştı. Yabancıya yapılan satışta ise tüm zamanların aylık rekoru geldi. Eylülde satılan her 100 konuttan 4.5'i yabancıya gitti.

Türkiye genelinde eylülde 147 bin 143 konut satışı gerçekleştirildi. Eylülde satılan konut sayısı ağustosa göre yüzde 4.06, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 7.6 artış gösterirken yabancıya satışta tüm zamanların aylık rekoru kırıldı. Yabancılara yapılan konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25.8 artarak 6 bin 630 oldu. Toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı ise yüzde 4.5'e ulaştı. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 2 bin 995 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla bin 358 konut satışı ile Antalya, 408 konut satışı ile Ankara izledi.

HEDEF 50 BİN SATIŞ

Eylül ayında İran vatandaşları Türkiye'den 1323 konut satın aldı. İran vatandaşlarını sırasıyla 990 konutla Irak, 540 konutla Rusya vatandaşları takip etti. Ocak-eylül döneminde ise yabancılara yapılan konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43.2 artarak 37 bin 479 oldu. 9 ayda da yabancıya konut satışında tüm zamanların rekoru kırılırken, geçen yılın aynı döneminde 26 bin 165 konut yabancılara satılmıştı. Söz konusu dönemde her ay ortalama 4 bin 164 konut yabancıya satıldı. Yılın geri kalanında bu performans devam ederse yıl sonunda 49 bin 971 konut yabancılara satılmış olacak. Sektör temsilcileri ise son çeyrekteki hareketlilikle birlikte yıl sonunda 50 bin hedefinin aşılması gerektiğini bildirdi.

İRANLILAR ZİRVEDE

Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında 2020'de yabancılara 40 bin 812 konut satılmıştı. En fazla konutun yabancılara satıldığı yıl ise 2019 olmuştu. Söz konusu yılda 45 bin 483 konut yabancılara satılmıştı. Yılın ilk 9 ayında en çok konut satışı 5 bin 923 adetle İranlılara yapıldı.

YABANCI YATIRIMCI FIRSATI DEĞERLENDİRİYOR

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt: Yabancıya konut satışlarındaki artış, yabancıların ülkemizdeki potansiyelin ne kadar farkında olduğunu gösteriyor. Yabancılar Türkiye'ye güveniyor ve daha fazla yatırım yapmak istiyor.

Akkuş Group Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş: Artış olması sevindirici ancak dönem dönem destek kampanyaları düzenlenmeli.

10 MİLYAR DOLAR DÖVİZ BEKLENİYOR

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yabancılara satışın 9 ayda 37 bin 479'a ulaştığını belirterek, "Bu durum yıl sonu için öngörülen 50 bin adetlik rekor seviyesini kesinleştirmiş gibi görünüyor. Bunun anlamı, sektör olarak ülkemize 10 milyar doların üzerinde döviz girdisi sağlamış olacağımızdır" dedi.

HER ÜLKEDEN VAR

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal ise 50 bin adetlik satış rakamanı yakalamak için değerleme yöntemine ilişkin sorunun acilen çözüme kavuşturulmasını istedi. Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün de "ABD'den Çin'e çok farklı ülkelerden ciddi yatırım almaya devam ediyoruz"diye konuştu. Bahaş Holding CEO'su Abdüssamet Bahadır ise "Yabancıya satış rakamları bizi mutlu ediyor ancak birtakım düzenlemeler yapılmalı" dedi.