Türk sanayiciler, 'asrın felaketi' olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin açtığı yaraları sarmak için başlatılan seferberliğe ortak oluyor. Başta yiyecek, içecek, temizlik ürünleri, giyim, battaniye gibi temel ihtiyaç malzemelerinin gönderimine yoğunlaşan iş dünyası, devamında hemen diğer acil ihtiyaçlardan biri olan barınmaya odaklandı. Çadır ve konteyner üreticileri deprem bölgesi için yoğun mesayi yaparken, kış şartları nedeniyla yoğun ihtiyaç duyulan ısıtıcılar için de hummalı bir çalışma yürütülüyor. Organize sanayi bölgelerinde (OSB) üretilen 10 bine yakın jeneratörün büyük çoğunluğu bölgeye dağıtılırken sanayicilerden temin edilen 90 bini aşkın ısıtıcı da peyderpey ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Kriz merkezinin koordinasyonuyla 1 milyonun üzerinde battaniye de deprem bölgesine sevk edildi.
AFAD VE KIZILAY YÖNLENDİRİYOR
Peki, bu yardım malzemeleri bölgede nasıl yerini buluyor? Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, sanayicilerin oluşturduğu yardım koridorunda, önem sırasına göre malzeme ve ekipmanlar deprem bölgesine ulaştırılıyor. Depremin hemen ardından bakanlıkta faaliyete geçirilen kriz merkezi, 24 saat esasıyla organize sanayi bölgeleri (OSB) yönetimleri, sanayiciler ile küçük ve orta büyüklükteki işletmelerden (KOBİ) gelen yardımları, koordine ederek yardım kuruluşları aracılığıyla ihtiyaç sahipleriyle buluşturuyor. Sanayicilerden sağlanan ürünler, kriz masasının koordinasyonunda ayarlanan TIR'larla bölgelere gönderiliyor. Malzemelerin öncelik sıralamasında AFAD ve Türk Kızılay yönlendirmeleri ve bakanlıklar arasındaki koordinasyon esas alınıyor. Çadır ve konteyner üreticileriyle irtibata geçen kriz merkezi, Türkiye'nin dört bir yanındaki sanayi kuruluşlarından malzemeleri bölgeye yolluyor. Ayrıca, çadır ve konteyner üretimi yapmayan ancak keçe ve metal aksam gibi malzemeleri üretebilecek kapasiteye sahip sanayiciler de bu alana yönlendiriliyor. Depremzedeleri soğuktan korumak amacıyla elektrikli ısıtıcılar, jeneratör, battaniye, uyku tulumu gibi malzemelere olan ihtiyaçlar da karşılanıyor. Kriz merkezi, binlerce ısıtıcı, jeneratör ve aydınlatma ekipmanını bölgeye ulaştırıyor. Kriz merkezinin koordinasyonuyla yüz binlerce battaniye deprem bölgesine sevk edildi. Eksi 20 derecelere kadar afetzedeleri koruyacak kışlık uyku tulumları, bölgede kurulan depolar aracılığıyla depremzede vatandaşlara dağıtılıyor. Ayrıca sanayicilerin destekleri ve bakanlık kriz masasının organizasyonuyla bölgeye, içinde mutfak ve tuvaletlerin de bulunduğu ofis tipi konteynerler kurulmaya başlandı. Karavana dönüştürülmüş TIR ve konteynerler de bölgeye ulaştırıldı.
ÇADIR ÜRETİMİNDE YOĞUN MESAİ
Çadır üreticisi Atilla Güleçyüz, "İlk gün bir TIR'la 150 takım çadır göndermiştik, şimdi günde 4 TIR hareket ettirmeye başladık. Şu ana kadar deprem bölgesine 5 bin çadır gönderdik. Çadır, izolasyonu sayesinde, içinde 1 saat soba yandığı zaman yaklaşık 4-5 saat ısısını muhafaza edebiliyor. Bu çadır, bilen biri tarafından 15-20 dakikada kurulabilir. 24 metrekarelik çadırlarda ortalama 8 kişilik bir aile yaşayabiliyor" diye konuştu.
GÖNÜLLÜLERDEN DEPREMZEDEYE MONT
İzmir'de buluna Akıncılar Taktik tekstil firması, bölgenin talebi doğrultusunda soğuk ve yağmur geçirmez mont üretiminde yoğunlaştı. Fabrikanın deprem bölgesi için ücretsiz üretim yaptığını duyanlar, gönüllü olarak çalışmalara destek oluyor. 180 işçinin çalıştığı fabrikanın personeli 'gönüllü işçi'lerle 420 kişiye ulaştı. Firmanın genel müdür yardımcısı Duygu Uzuntepe, bugüne kadar 4 bini hayırseverlerin bağışı, kalanı firma imkanlarıyla 10 bin termal mont ürettiklerini kaydetti. Uzuntepe, gönüllülerin paketleme, katlama, kalite kontrol kısımlarında kenilerine yardımcı olduklarını söyledi.
Güneş enerjili şarj ve aydınlatma
Kayseri'de gönüllüler, deprem bölgesinin elektrik ihtiyacını karşılamak için güneş enerjisiyle çalışan aydınlatma ve telefon şarj sistemi üretiyor. Kentteki bir atölyede bir araya gelen yaklaşık 50 gönüllü, vatandaşlardan temin ettikleri ampul, panel, kablo ve diğer malzemelerle üretime başladı. Gönüllülerden Bahadır Özgün, "Her gün bu sistemden yaklaşık 450-500 adet üretiyoruz. Sistem, 7-8 saatlik aydınlatma sağlıyor. Ayrıca iki telefonu da gün boyu şarj edebiliyor. Bugüne kadar 2 bine yakın aydınlatma ve şarj sistemini deprem bölgesine gönderdik" dedi.