Sanayiden 2021'e güçlü başlangıç

Türk ekonomisinin büyümesini sırtlayan sanayideki üretim artışı 2021 yılına güçlü bir giriş yaptı. Ocak ayında sanayi üretimi yüzde 11.4 oranında arttı. Beklenti yüzde 7.9 yönündeydi.

Geçen yıl sanayinin katkısıyla yüzde 1.8 büyümeyi başaran Türkiye, yeni yıla da umutlu başladı. Büyümenin öncü göstergesi sayılan sanayi üretim endeksi ocakta beklentileri aşarak 2021'e güçlü bir başlangıç yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre ocakta sanayi üretim endeksi yıllık bazda yüzde 11.4 arttı. Beklenti yüzde 7.9 civarı artış olacağı yönündeydi.

G-20'DE ZİRVEDEYİZ

Arındırılmamış (ham) sanayi üretimi ise ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.5 artarken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya göre yüzde 1 artış gösterdi. Veriler, Kovid-19 salgınının ardından toparlanmanın devam ettiğine işaret etti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Bu verilerle ocak ayında da yıllık bazda sanayi üretimini en çok artıran G-20 ülkelerinden biri olduk. Bütün veriler açıklanmadığı için 'Birinci olduk' diyemiyorum ama muhtemelen Türkiye sanayi üretimini en fazla artıran ülke olacak" dedi.

BÜYÜME SÜRECEK

Varank, şöyle konuştu: "Süreç böyle devam ederse Türkiye'yi önemli bir büyüme rakamına ulaştırmak istiyoruz. Türkiye, katma değerli üretim öncülüğünde istikrarlı büyümesini artırarak sürdürecek."

CİRO ENDEKSİNDE AYLIK % 2.1 YÜKSELİŞ

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam ciro endeksi ocakta aylık bazda yüzde 2.1 arttı. Sanayide ise takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksi, ocakta yıllık bazda yüzde 40.5 artış kaydetti.

YÜKSELİŞ DEVAM EDER

Ekonomist Haluk Bürümcekçi: Gerek sanayi üretimi gerekse milli gelir serisinde gelinen tarihi yüksek seviyeler, bu yıl bir ivme kaybı olsa bile geçen yıla göre büyümenin gücünü koruyacağını gösteriyor.

Pariterium Danışmanlık Kurucusu Dr. İsmet Demirkol: Üçüncü dalganın olmaması, tedbirlerin biraz daha gevşemesi ve dolar ihracat pazarının toparlanması durumunda önümüzdeki aylarda sanayi üretimindeki yükselişin devam edeceğini söyleyebilirim.