Sanayide toparlanma hızlanıyor

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olarak kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) yeni yıla hızlı yükselişle girdi.

Aralıkta 50.8 olan endeks. ocakta ayında 54.4’e yükseldi ve faaliyet koşullarında Temmuz 2020 tarihinden bu yana en güçlü iyileşmeye işaret etti. Böylece Kovid-19 salgınında ikinci dalganın yol açtığı iki aylık yavaşlamanın ardından ocakta üretim yeniden büyüme kaydederken sektörün performansı üst üste sekiz ay güçlenmiş oldu.

SİPARİŞLER CANLANDI

Yeni siparişlerdeki yükselişin yanı sıra Kovid-19 aşılarına ilişkin olumlu haberler üretimdeki artışa katkı sağladı. Son üç ayda ilk kez artan yeni siparişlerde de iyileşme güçlü gerçekleşti. Siparişlerdeki büyüme, Ağustos 2020’den beri en yüksek hızda kaydedildi. Benzer şekilde, iki aylık ivme kaybının ardından yeni ihracat siparişleri de yeniden artış gösterdi. Yeni siparişlerin pozitif seyre dönmesi ve bunun üretim gereksinimlerinde yol açtığı artış, firmaların ocakta ek personel alımını sürdürmelerine yol açtı.

10 SEKTÖR İSTİHDAMI ARTIRDI

Verilere göre, takip edilen 10 sektörün tümünde çalışan sayıları arttı. İstihdam artışı Aralık 2017’den beri en yüksek oranda kaydedildi. IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Son veriler, sektörün yeni yıla pozitif başladığını gösterdi. Firmaların personel alımlarını hızlandırmasıyla istihdamdaki güçlü artış, anketin en önemli gelişmesi olarak kaydedildi” dedi.