Sanayide çarklar artık daha hızlı dönecek  

Sanayi reform paketi yasalaştı. Buna göre sanayici yeniden tanımlanırken, OSB'lere vergi muafiyeti gelecek. Hafta sonu çalışma izni kalkacak ve elektrikten TRT payı alınmayacak. İşte reform paketi...

Sanayi reform paketi olarak bilinen tasarı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre sanayici yeniden tanımlanırken, OSB'lerde çoğu işletmeye vergi muafiyeti gelecek. Haftasonu çalışma ruhsatına gerek kalmayacak ve elektrik kullanımlarından TRT payı alınmayacak. Son dönemde üretimin artmasıyla yeniden atağa kalkan sanayide dört gözle beklenen reform tasarısı artık hayata geçmeye hazır... Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, önceki gece TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Tasarıda yer alan maddeler, sanayicinin önünü açacak, yatırımları ve istihdamı katlayacak çok sayıda önemli madde içeriyor. İşte sanayide çarkları hızlandırması beklenen o reform paketi: 

SANAYİCİ TANIMI DEĞİŞİYOR

- Kanuna göre, sanayi işletmelerinin, her yıl hafta tatillerinde çalışabilmek için belediyelerden hafta sonu çalışma ruhsatı alma zorunluluğu kalkacak. Böylece üretim aksamayacak.

- Sanayi siciline kayıtlı işletmelerin maliyet yüklerinin azaltılması amacıyla üretime yönelik elektrik kullanımlarından TRT payı alınmayacak. 

- Sanayi Sicili Kanunu'ndaki sanayici tanımı yeniden yapılarak, bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmeler de bu kanun kapsamına alınıyor. 

VERGİ MUAFİYETİ FIRSATI

- İşletmelerin OSB'ler, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi sitelerinde yapacakları yatırımlarda arsaların tahsisine ilişkin sözleşme ve taahhütnamelerden damga vergisi alınmayacak. 

- İşletmelerin buralardaki binaları, emlak vergisinden istisna tutulacak. 

- Öte yandan öğretim üyeleri, emeklilik yaş hadlerini doldurdukları tarihten itibaren 75 yaşını geçmemek üzere emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanıncaya kadar birer yıllık sürelerle sözleşmeli olarak çalıştırılabilecek. 

Üreticinin desteklenmesi için önemli bir reform

Üretim Reform Paketi'ne ilişkin daha önce bir basın toplantısı yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yaklaşık 1 yıldır üzerinde çalıştıkları 77 maddelik paketin tüm ilgili STK’lar ve kuruluşların görüşlerini alarak hazırladıklarını söylemişti. Özlü, "Bu sanayimizin geliştirilmesi, üreticinin desteklenmesi noktasında önemli bir reform, önemli bir düzenleme" demişti. Öte yandan Özlü, kamu ve özel sektörün katılımıyla bir çalışma grubu oluşturduklarını da belirterek, "Her bir alt grup kendi toplantıları ve çalışmalarını yaparak bir yol haritası çıkarıyor"  ifadelerini kullanmıştı.

OSB'lere kredi ve faiz desteği 

Pakette özellikle OSB'lere yönelik önemli düzenlemeler dikkat çekiyor. 

- OSB'lerin su, elektrik ve doğalgaz gelirleri haczedilemeyecek ve amacı dışında kullanılamayacak. 

- OSB'lere bakanlıkça uygun görülecek projeler için kredi verilebilecek, finans kuruluşlarından kullanılan krediler için ise kredi faiz desteği sağlanabilecek. 

- OSB'ler, önce kendi ihtiyacı olmak üzere elektrik üretim tesisleri kurma hakkına sahip olacak. 

Özel endüstri bölgeleri kurulacak

- Bankalar Kurulu kararıyla belirlenen il ve ilçelerdeki OSB'lerde yer alan parseller, tamamen veya kısmen bedelsiz olarak tahsis edilebilecek.

- İşletmeler yurtdışında da OSB kurabilecek. 

- Kanunla, özel endüstri bölgeleri de kuruluyor. 

BEDELSiZ ARAZİ DEVRİ

- Yükseköğretim kurumları, Ar-Ge ve yenilikçilikle ilgili olarak kamu, özel sektörle işbirliği yapabilecek, teknoloji transfer ofisi kurabilecek. 

-Trabzon ve Zonguldak'a sağlık, endüstri bölgeleri kurulabilecek. 

- KOSGEB hesaplarına yatırılan aidat tutarları yıllık safi gelir üzerinden alınacak. 

-OSB alanı içinde Hazine veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait arazilerin bulunması halinde bu araziler, yatırımların ve istihdamın teşviğine dair kanun kapsamındaki illerde bedelsiz devredilecek. 

TRT PAYI ALINMAYACAK

- Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Gelirleri Kanunu'nda da değişiklik yapılıyor. l Sanayi siciline kayıtlı işletmelerin maliyet yüklerinin azaltılması amacıyla üretime yönelik elektrik kullanımlarından TRT payı alınmayacak. 2015 yılında sanayicilerin TRT payı ödemesi 344.2 milyon liraydı.