Sanayiciden kuraklık yorumu: Buğdayda verim düşer ama tedarik sıkıntısı olmaz

Gıda üreticileri bir süredir devam eden kuraklığın baharda gelecek yağışlarla etkisinin kısıtlı olacağını düşünüyor. Türkiye'nin tahıl koridorunu yönetiyor olması da herhangi bir sıkıntı yaşanmasını engelleyecek.

Hububat sektörü temsilcileri, ülke genelinde ekilen tahılların çimlenme döneminde aldıkları yağış sayesinde topraktan çıkışlarında bir sorun yaşanmadığını belirterek, şu anda yaşanan kuraklığın rekolteye etkisinin sınırlı kalacağını ancak nisan ve mayıs aylarındaki yağışların ürünün büyümesi için kritik olduğunu ifade etti. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı Türkiye'de kuraklığın şu sıralar ciddi boyutlara ulaştığını ifade etti. Kuraklığa rağmen hububat üretiminde umutlarını koruduklarını ifade eden Taycı, "Nisan ayına kadar yağışların normal seyrine döneceği kanaatindeyiz. Hububat konusunda şu an için herhangi bir sorunumuz yok. Sadece şöyle önemli bir problemimiz var; bu yağışların çok az olması ve ciddi suya ihtiyaç duyan çeltik için su miktarının yeterli olmamasından dolayı rekoltede ciddi bir sıkıntı olabilir. Bunu da şu anda gözlemliyoruz" diye konuştu.

KAR OLURSA SIKINTI OLMAZ

Taycı, buğday ekiminin yapıldığı ekim ayında yeterli yağış alındığını belirterek, şunları kaydetti: "İçinde bulunduğumuz dönemde kar yağışları olursa buğday üretiminde kuraklık sebepli bir sıkıntı yaşanmayacak. Şu an yaklaşık 10 milyon ton buğday stokumuz var. Halihazırda Tahıl Koridoru'nu yönetiyor olmamızdan ötürü herhangi bir kriz durumunda tedarik sıkıntısı çekeceğimizi zannetmiyorum. Rusya olan iyi ilişkilerimizden dolayı ihtiyaçlarımızı ivedi bir şekilde karşılayabiliriz."

ÇİFTÇİ ÜRETİME YÖNELDİ

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy ise bugünkü kuraklık şartlarının tahıl açısından tedirgin edici olduğunu ancak nisan ve mayısta alınacak yağışlarla bunun telafisinin mümkün olacağını söyledi. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) uyguladığı 7 bin 400 liralık müdahale alım fiyatının, çiftçiyi üretime yönlendirdiğini ifade eden Ulusoy, "Bu sayede önceki yıllarda çok daha az ürettiğimiz yıllık 17,6 milyon tonluk buğday sezonuna göre bugünkü şartlarda üretimin biraz daha artmasını bekleyebiliriz" dedi.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan (sağda), fakültenin buğday uygulama tarlasında, gazetecilere yaptığı açıklamada, kış mevsiminin çok kurak geçtiğini söyledi.

YURT GENELİNDE ÇİMLENME VE ÇIKIŞLAR NORMALE YAKIN

Hububat Tedarikçileri Derneği Başkanı Gülfem Eren de TMO'nun 2022'de uyguladığı buğday alım fiyat ve politikalarının 2023'te çiftçileri buğday ekimine yönlendirdiğini belirtti. Eren, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yurt genelinde çimlenme ve çıkışlar normaline yakın gerçekleşmiştir. Ancak nem ve soğuklanma ihtiyacını aralık ve ocak aylarındaki yetersiz yağmur ve kar nedeniyle tam sağlayamamıştır. Bugün itibarıyla meteorolojik kuraklık var ise de tarımsal kuraklık bulunmamaktadır. Ocak sonu ve şubat başındaki olası yağışların mevcut olumsuzluğu büyük ölçüde gidereceği, ilkbahar yağışlarının da normal seyretmesi halinde kuraklıktan kaynaklanan verim kayıplarının azalacağı düşüncesindeyiz."

YAĞIŞLARIN GELMESİNİ BEKLİYORUZ

Eren Günhan Ulusoy, "Bir önceki yıl 17,6 milyon ton, geçen yıl 19,5 milyon ton buğday üretimi gerçekleşti. Buğdayın çimlenme dönemindeki, kasım ayındaki yağışlar gibi, büyüme ve başaklanma döneminde, yani nisan ve mayısta da yağışların olumlu gitmesini bekliyoruz" dedi.