Sanayici dertli... ''Asgari ücret versek eleman bulamayız''

EVSİD Kurucu Başkanı Burak Önder sanayinin insan kaynağı sıkıntısı çektiğini belirterek “Bu daha iyi günlerimiz” dedi. “Asgari ücreti versek eleman bulamayız” diyen Önder uygulanan ekonomik politikaların ise güven verdiğini söyledi.

AKŞAM

YAŞAR KIZILBAĞ

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Kurucu Başkanı Burak Önder sanayinin insan kaynağı sıkıntısı çektiğini belirterek "Bu daha iyi günlerimiz" dedi. Sanayicinin işçi bulamadağını anlatan Önder, 17 bin liraya çıkan asgari ücret konusunda "Asgari ücreti versek eleman bulamayız" dedi.

KÜLTÜR KAYBOLUYOR

"Kur, faiz, enflasyon önemli ama asıl bu yapısal sorunları çözmeliyiz" diyen Önder şunları söyledi: "Tanıdığım birçok fabrika var bir makine alıp koyacak yeri yok. Ayrıca sanayi arsaları da pahalı. Sanayi kültürü kayboluyor. Sanayici bakıyor arsada, inşaatta daha çok para var. Sanayi arsası alıp da fabrika kurmayan çok sanayici var. Ya da arsasına yeni fabrika binası yapıp, taşınmayıp geliri fazla diye kiraya veren sanayiciler var."

EN KÖTÜ GERİDE KALDI

Önder, yeni yılda birçok belirsizliğin olmasına rağmen ihracatta en kötünün geride kaldığını ve 2024 yılında bir büyümenin beklendiğini söyledi. Korumacılığın dünyada arttığını ve yakın pazarların daha önemli olacağına işaret eden Önder, Türkiye'nin 2024 ihracatında Avrupa'nın, Orta Asya'nın, Ortadoğu'nun ve Kuzey Afrika'nın daha belirleyici olacağını düşünüyorum" dedi. Bu yıl içinde 70 ülkede seçim olacağının bilgisini paylaşan Önder, "Bizim açımızdan, dünya ihracat açısından önemli bir yıl olacak. Dünyada paradoksal bir durum söz konusu. Bir yandan serbest ticaret anlaşmaları ve bölgesel birlikler, uluslararası koridorlar; diğer yandan korumacılık ve tarife dışı engeller var. Korumacılık artıyor, korumacılık arttıkça zamanla çevre ülkelerle ticaret daha önemli bir hal alıyor" dedi.

PROGRAM GÜVEN VERİYOR

"Türkiye'nin risk pirimi son 33 ayın en düşüğüne indi. Merkez Bankası rezervleri rekorda" diyen Önder uygulanan ekonomik politikaların güven verdiğini söyledi. Önder "Biz bunu 2000'li yıllarda da gördük. Doğru politikalar güven oluşturuyor" dedi. Önder tüm dünyada enflasyonda çekirdek hariç yavaşlama olduğunu belirterek "En zor geride kaldı" diye konuştu.

DÜNYADA FAİZ İNDİRİMİ YIL SONU GELECEK

Enflasyonun dünyanın gündem maddelerinden bir tanesi olduğunun altını çizen Önder, enflasyonun zirveden düşüşe geçtiğini ifade etti. Ana merkez bankalarının faiz indirim kararlarının gözükmediğini ama yıl sonuna doğru bu haberlerin gelebileceğine işaret eden Önder, "Uzakdoğu'nun özellikle Asya Kıtası'nın dünya büyümesinde 2024'te de belirleyici rol oynayacağını küresel raporlardan görüyoruz. Asya çok önemli. Çin şu anda dünya ekonomisinin büyümesine yüzde 40 etki ediyor. Çin, daha önceleri Batı için ideolojik rakipti. Sonra ekonomik rakip oldu, sonra teknolojik rakip oldu şimdi de politik rakip oluyor" diye konuştu. Batı'nın Hindistan ve Vietnam'ı Çin'e karşı koz olarak kullandığını kaydeden Önder, "Batı Asya'da denge politikası yapmaya çalışıyor. Hindistan'a destek vermeye çalışıyor. Batı bu süreçte Çin'le uğraştı, Hindistan'ı destekledi, diğer taraftan Ukrayna-Rusya savaşı oldu. Burada Hindistan çok güzel bir denge politikası izledi" ifadelerini kullandı.

ÇİNLİ ÜRETİCİ BİZİM PAZARLARA YÖNELDİ

Dünyanın dört bir tarafında 80 ülkeye 900 çeşit ürün ihraç ettiklerini anlatan Önder, 2023 yılında 41 ülkeye ziyaret gerçekleştirdiklerini belirterek dünyanın farklı bölgelerine düzenlenen heyetlere katıldıklarını ve bireysel ziyaretler yaptıklarını söyledi. En son gittiği Çin'de iki haftada 10'un üzerinde fabrika gezdiğini anlatan Önder "Çinliler eskiden fabrikada yatardı. Şimdi fabrikalar pırıl pırıl. Fabrikalara showrom kurmayı öğrenmişler" dedi. Burak Önder Çin'in Türkiye'nin pazarı olan birçok pazarda güçlendiğine de dikkat çekti.