Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: Bugün son 12 ayda 5,4 milyar dolarlık bir savunma sanayisi ihracatından bahsediyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ''20 yıl önce yılda 240 milyon dolar ihracat yaparken, bugün son 12 ayda 5,4 milyar dolarlık bir savunma sanayisi ihracatından bahsediyoruz.'' dedi.

AA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Yüzyılı'nda savunma sanayisinin başrolde olduğu bir dönüşüme tanıklık edildiğini belirterek, "20 yıl önce yılda 240 milyon dolar ihracat yaparken, bugün son 12 ayda 5,4 milyar dolarlık bir savunma sanayisi ihracatından bahsediyoruz. Önümüzdeki süreçte bu rakamı daha da artırmak adına çalışmayı sürdürüyoruz." dedi.

Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu "Biz'in Gücü" temasıyla düzenlenen MÜSİAD Vizyoner'23 Zirvesi, TİM Show Center'da başladı.

Bakan Kacır, burada yaptığı konuşmada, 21 yılda, yerli ve milli bir anlayışın temellerini attıklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde birçok alanda büyük atılımlar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Dev bir AR-GE, inovasyon ve girişimcilik ekosistemi inşa ettiklerini aktaran Kacır, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sanayicilerimizin ihtiyaçlarını karşılayabilecek planlı sanayi altyapıları kurduk. Özel sektörün yatırım iştahını artıracak teşvik paketleri uyguladık. Yerel kalkınma dinamiklerini harekete geçirirken; devlet desteklerini sanayi sektörüne, KOBİ'lere, akademisyen ve girişimcilere sunduk.

Bugün ülkemiz, 101 teknoparkında, 9 bin 800'ün üzerinde girişimi ile teknoloji geliştirme yolculuğunu sürdürüyor. 1600'den fazla AR-GE ve tasarım merkezimizle birlikte 222 bin kişilik büyük bir AR-GE ordusuna sahibiz."

Kacır, Türk sanayisinin, küresel üretim üslerinden biri olduğunu vurgulayarak, "2002 yılında 36 milyar dolar seviyelerinde ihracatımız vardı. Bugün ise 254 milyar dolarlık rekor bir ihracattan söz ediyoruz. Bu ihracatın yaklaşık 240 milyar dolarını da imalat sanayii oluşturuyor." bilgisini verdi.

Kacır, bir kamu destekli özel sektör girişimi olan TOGG ile bu toprakların 60 yıllık hayalini gerçekleştirdiklerini aktardı.

Yeni nesil sanayi politikasının en somut örneklerinden biri TOGG ile yeni bir yolculuğa çıktıklarını belirten Kacır, mobilite teknolojilerinin yıldızı bir Türkiye düşlediklerini vurguladı.

"Türk savunma sanayisi, bugün altın çağını yaşıyor"

Paradigma değişimlerine odaklanarak, yüksek teknolojili ve katma değerli üretimi önceliklendirdiklerini dile getiren Kacır, şu değerlendirmelerde bulundu:

"AR-GE konusundaki yetkinliklerimizi hızla yüksek teknolojili üretime aktarıyoruz. Kritik teknolojilerde 'Tam Bağımsız Türkiye' anlayışıyla 'Milli Teknoloji Hamlesi' hedeflerimiz doğrultusunda hareket ediyoruz. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasında yeni başarı hikayeleri yazıyoruz. Geldiğimiz noktada, ülkemiz artık teknolojiyi sadece kullanan değil, teknoloji imal eden ve ihracatını gerçekleştiren bir konumdadır.

Türkiye Yüzyılı'nda savunma sanayisinin başrolde olduğu bir dönüşüme tanıklık ediyoruz. 20 yıl önce yılda 240 milyon dolar ihracat yaparken, bugün son 12 ayda 5,4 milyar dolarlık bir savunma sanayi ihracatından bahsediyoruz. Önümüzdeki süreçte bu rakamı daha da artırmak adına çalışmayı sürdürüyoruz.

Bugün Türk savunma sanayisi, savaş ezberlerini değiştiren bir konuma gelmiştir. Geçmişin acı tecrübeleri hala hafızalarda yerini koruyor. Türlü engellemelere maruz kalmış Türk savunma sanayisi, bugün altın çağını yaşıyor. Artık İHA'larıyla, SİHA'larıyla dünyada 1 numara olan bir Türkiye'nin ayak seslerini duyuyoruz."

Bakan Kacır, dünyadaki dönüşümü yakalayanların başarılı olacağı gerçeğinden hareket ettiklerini anlatarak, şu görüşleri dile getirdi:

"Küresel rekabet gücümüzü artıracak, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı tahkim edecek ve kritik teknolojilerde atılım sağlayacak politikaları bir bütün olarak uyguluyoruz. Güneş paneli, beyaz eşya, ticari araç gibi alanlarda Avrupa'nın 1 numarası olan bir Türkiye'den bahsediyoruz.

Mavi vatanında dünyanın ilk SİHA gemisi TCG Anadolu'yu yüzdüren, milli yüksek çözünürlüklü gözlem uydusu İMECE ile 'uzayda ben de varım' diyen bir Türkiye'den bahsediyoruz. TÜRKSAT-6A'yı da yerli ve milli olarak geliştiriyoruz, üretiyoruz, önümüzdeki yıl uzaya göndereceğiz. Böylelikle haberleşme uydularını yerli imkan ve kabiliyetleriyle üretebilen 10 ülkeden biri olacağız."

"Türkiye kabuğunu kırmıştır"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin, tarihin getirdiği birikim ve sorumlulukla mazlum Filistin halkının yanında olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Filistin'de yaşananlar Cumhurbaşkanımızın her fırsatta dile getirdiği üzere, 'Dünya beşten büyüktür' sözünün, uluslararası sistemin nasıl bir iflas içerisinde olduğunun en açık ispatı. Kendini kuvvetli gören ve hak hukuk tanımayanlar bilsinler ki Türkiye kabuğunu kırmıştır.

Türkiye, gizli açık engellemelere, ambargolara rağmen, tam bağımsızlık yolunda kritik eşikleri geride bırakmıştır ve Türkiye, asla Türkiye'den ibaret değildir. Biz bu yolculuktan asla dönmeyeceğiz. Yeryüzünü yeniden adalet ve merhametle buluşturana dek bu yolculuktan, bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz."