Sanal varlığa vergi 2. konuta sınırlama

Cumhurbaşkanlığı Programı'na göre gelecek yıl sanal varlıkların vergilendirilmesine yönelik çalışma yapılacak. Programda ikinci konuta kredi sınırlaması ile öğrencilere BES teşviki de var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayladığı '2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı', Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Programa göre sanal varlıkların vergilendirilmesine yönelik çalışma yapılacak. Enflasyonu artıran tüketim artışlarını önlemek amacıyla birtakım uygulamalar hayata geçirilecek. Bu amaçla kredi kartıyla alışverişte ilave önlemler alınacak. Programda ikinci konuta kredi sınırlaması ile öğrencilere BES teşviki de bulunuyor. İşte yeni yılda atılacak adımlardan bazıları:

KREDİ KARTINA DÜZENLEME

Ekonomik dengeleri bozucu ve enflasyonu besleyen tüketim artışlarını önleyecek uygulamalar hayata geçirilecek. Kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süreleri başta olmak üzere enflasyonu düşürmeye yönelik politikaları destekleyici olarak alınan mevcut kararların etkileri analiz edilecek, gerek görülmesi durumunda ilave tedbirler alınacak.

Finansal istikrarın gözetilmesine yönelik rezerv artırıcı uygulama ve araçlar çeşitlendirilerek güçlendirilecek, söz konusu adımlar atılırken rezerv birikiminin ilave parasal genişlemeye yol açması engellenecek.

Kira ve konut fiyatlarındaki gelişmeler de göz önünde bulundurularak, yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek ve dar gelirli vatandaşların konuta erişimi kolaylaştırılacak.

Kamunun uygun koşullarda sağladığı konut kredileri, ilk konut edinimini destekleyecek, dar ve orta gelirli vatandaşlar için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında olacak şekilde yeni başlayan projelere yönlendirilecek.

Belirli bir sayının üstünde konut sahipliğine yönelik kredi kısıtlaması gibi uygulamalar hayata geçirilecek. Birden fazla konut sahibi olanların konut kredilerine erişimini sınırlayıcı kredi değer oranını azaltan ve kredi risk ağırlıklarını yükselten kararların etkileri takip edilerek ilave önlemler alınacak.

Konut ve işyeri kiraları ile ikinci el araçların satışına ilişkin idari kayıt eksikliklerinin giderilmesi sağlanacak. Dijital kayıt sistemleri kurularak konut, iş yeri kiraları ve ikinci el araç satışları gibi işlemlerin dijital ortamda kaydedilmesi sağlanacak.

KRİPTOYA DÜZENLEME

Dijital olarak alınıp satılabilen ve transfer edilebilen, dijital bir değeri temsil eden sanal varlıklar kullanılarak yapılan işlemlere yönelik mevzuat çalışmaları sürdürülecek. Dijital sanal varlıkların vergilendirilmesine yönelik olarak söz konusu varlıkların Türk hukuk sisteminde tanımlanmasına yönelik çalışmalar tamamlanacak.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarına yönelik düzenleme yapılacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. Komisyonda bütçe, kesin hesap ve Sayıştay raporları görüşüldü.

AYLIK BAĞLAMA SİSTEMİ DEĞİŞECEK

Aylık bağlama sistemi kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik edecek şekilde düzenlenecek.

Yaşlı bakım hizmetinin finansmanı için bakım sigortası kurulacak.

Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması için geliştirilen Fiziki Altın Tasarruf Sistemi uygulaması yaygınlaştırılacak.

Yabancı film, dizi, yarışma ve müzik klipleri çekimlerinin Türkiye'de gerçekleştirilmesi durumunda bir dizi destek verilecek.

Kamuya taşıt alımında yerli üretim ve çevreci araçlara öncelik verilecek. Bu amaçla Togg ile yapılan protokol kapsamında alınan araçlar kamu kurumlarına tahsis edilecek.

ÖĞRENCİYE BES TEŞVİKİ

Türkiye'ye özgü Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) modeli oluşturulacak. Yükseköğretim kurumlarına kayıtlı 25 yaş altı öğrencilerin BES'e katılımı teşvik edilecek.

2024 HEDEFLERİ

Büyüme: % 4

Enflasyon: % 33

Carie açık/GSMH: % 3.1

İşsizlik oranı: % 10.3

İhracat: 267 milyar $

İthalat: 367 milyar $

Dış tic. açığı: 112 milyar $