ÖZGÜL ÖZTÜRK
İnternet mağazalarından yapılan alışverişin artmasıyla birlikte, dolandırıcılar sanal ticareti hedef aldı. Her gün binlerce kişinin alışveriş yaptığı siteler arayıcılığıyla vatandaşı dolandıranların çeşitli yöntemleri bulunuyor. Kişinin internet sitesi üzerinden alışveriş yaptığı kredi kartı bilgilerinin çalınması, yanlış ve sahte ürün satışı ve hatta kartlarını internet alışverişinde kullanmayan vatandaşlar bile dolandırıcıların hedefi olabiliyor. Sanal dolandırıcıların son dönemlerde en çok kullandığı yöntemlerden biri de e-ticaret kanallarına verdikleri satılık, kiralık ev ve araba ilanları için kapora talep edip ortadan kaybolmaları. Geçen hafta yaygın bilinirliğe sahip bir internet sitesinden ‘ihtiyaçtan satılık’ bahanesiyle muadillerine nazaran 2 bin TL daha düşük ücrete satılan bir araca talip olan Ersan Bildikseven isimli bir vatandaş bu dolandırıcıların son mağdurlarından. Ciddi alıcı olduğunu göstermek için araç sahibi tarafından talep edilen 500 TL’lik kaporayı internet üzerinden yatıran Bildikseven, Halkalı’dan Kartal’a aracı almak için gittiğinde, ilanda görülen araçla hiç ilgisi olmayan bir aracı satın almaya zorlanıyor. Kaporasının iadesi istediğinde bıçakla tehdit edilen Bildikseven, “Sonrada kayıplara karıştılar. Sakın hiç kimse sahibini ve ya aracı görmeden kaparo yatırmasın. Bizim yaşadığımız mağduriyeti başkasının yaşamasını istemeyiz” diyor.
UCUZ İLANA KANMAYIN
Düşük fiyat gösterilerek dolandırıcılık yapılan bir diğer mecra kiralık ve satılık konut piyasası. Emlak ilan sitelerinde ucuz diye gösterilen ilanlara karşı iki kere düşünülmesi gerektiğini ifade eden İstanbul Emlakçılar Odası İkinci Başkanı Nizamettin Aşa, “Emlakçı adı altında ilan veren dolandırıcılar, kendilerini arayanlara ‘Hemen bir kaparo yatırın size öncelik verelim’ diyorlar. Kaporayı yatırıp giden vatandaş ortada ne böyle bir ev ne de emlakçı buluyor. Ben hatayı bu emlak sitelerinde bulunuyorum. Emlakçı adı altında ilan verenlerden faaliyet belgesi istenmeli. Ama maalesef buna uyan hiç yok” diye konuştu.
Belgeleri olmayana dikkat!
VatandaşlarA emlakçı kılığındaki sahtekarlara karşı uyanık olmaları çağrısında bulunan İstanbul Emlakçılar Odası İkinci Başkanı Aşa, “Emlakçı ve eve ait evrakları görmeden hiçbir ev için kapora vermeyin” diye konuştu.
Satışın yapıldığı siteyi arayın
Doktor Bengü Başlamışlı İmadoglu’nun başına gelenler de kredi kartının dolandırıcılığının hangi boyutlara ulaştığını ortaya koyuyor. Doğum gününü kutladığı gece cebine gelen 3 ayrı yüklü miktarda harcama mesajıyla şok olan İmadoğlu, önce bankayı arayıp kartını iptal ettiriyor. Ardından satın alınan elektronik mağazasını arayıp siparişlerin iptal edilmesini başarıyor. Dolandırıcının ismini ve adresini de tespit eden İmadoğlu, şimdi de savcılığa başvurmak için harekete geçeceğini söylüyor.
30.8 milyar liralık pazar
Araştırma şirketi Deloitte’un raporuna göre, Türkiye e-ticaret sektörü, yıllık yüzde 24’lük bir artışla 2016 yılında 30,8 milyar TL büyüklüğe ulaştı. Bu rakamın içinde tatil ve seyahat 10,1 milyar TL, perakende: 11,3 milyar TL, çok kanallı perakende: 6,2 milyar TL, online yasal bahis 3,2 milyar TL pay alıyor. E-ticaretin toplam perakende içindeki payı çok kısa bir sürede yüzde 3,5’e yükseldi.
Çözüm kontrollü teslimat
Dolandırıcılık olaylarının artmasıyla birlikte harekete geçen TÜDER Başkanı Levent Küçük, tüm kargo firmaları genel müdürlüklerine uzaktan yapılan satışlarda ‘Kontrollü teslimat’ yapmalarına yönelik bir yazı gönderdi. Tüketicilerin yasal açıdan 14 gün içinde cayma hakları olsa bile, firma ya da kişilere ulaşamadıklarından sonuç alamadıklarına dikkat çeken Levent Küçük, “Kötü niyetli firma ya da kişiler, kargo firmaları üzerinden tüketicileri mağdur ediyorlar. Tüketicilerin yaşadığı mağduriyetleri ve ekonomik kayıplarını önlemek amacıyla, uzaktan yapılan satışlarda satın alınan ürünün kargo firmaları tarafından teslimi sırasında, “Kontrollü teslimat” mecburiyeti getirilmelidir” dedi.